Naslovnica ŽIVOT Ovo je tajna dugovečnosti Japanaca

Ovo je tajna dugovečnosti Japanaca

japan caj

[adsenseyu3]

Vrlo često titula najstarije osobe na svetu pripada stanovniku Japana. Čemu taj narod duguje dugovečnost?

Lekari i nutricionisti već godinama ističu da je japanska ishrana izuzetno zdrava. I ne samo to, izborom namirnica koje oduvek koriste u svojoj ishrani Japanci, po mišljenju stručnjaka, prednjače u borbi protiv starenja.

A kakve se to tajne kriju na japanskoj trpezi?

Zeleni „mača“ čaj u prahu

Ovaj čaj je kao mina „nabijen“ katekinima, antioksidansima koji njegov indeks orac, odnosno jedinicu mere za sposobnost absorpcije slobodnih radikala podižu na 3200 jedinica za dozu od svega dva grama!

[adsenseyu1]

Trenutno je u Japanu veoma popularan napitak od 2 g „mača“ čaja umešanih u 1,5 dl mleka, najbolje sojinog.

Crni susam

Zahvaljujući bakru, gama tokoferolu i sezaminu, koji sadrže semenke crnog susama izuzetno su bogat izvor prirodnog kolagena. Zato ih što češće treba koristiti kao začin u salatama.

Ulje od pirinčanih mekinja

U ovom ulju nalazi se više od 100 različitih antioksidanasa, između ostalih i lipoidna kiselina, koenzim 10 i gama-orizanol, koji podstiče obnavljanje i podmlađivanje ćelija u čitavom organizmu.

Jaja prepelice

Jaja prepelice se oduvek koriste u japanskoj ishrani za podizanje energije, popravljanje krvne slike i za borbu protiv umora. Naročito se preporučuju ženama sa bolnim i obilnim ciklusom i osobama koje se oporavljaju posle bolesti. I sami možete pripremiti omiljeni aromatični napitak sa prepeličinim jajima.

Umutite 5 prepeličjih jaja sa 2 dl ključalog mleka, najbolje sojinog, dodajte kašičicu meda i dve-tri kapi ekstrakta kardamoma.

(Novosti.rs)

[adsenseyu4][adsenseyu4][adsenseyu5][adsenseyu5]