Naslovnica IZA OGLEDALA Otkrivene mračne tajne Vatikana

Otkrivene mračne tajne Vatikana

[adsenseyu2]

vatikan

Vatikan u sve petlja svoje ruke, od drogiranja pa do krađe beba.

Evo nekih od najpoznatijih skandala crkve:

1. Nacistički nastrojeni sveštenici

Biskupi i sveštenici su optuženi da su pomagali nacistima visokog ranga da pobegnu tokom Drugog svetskog rata. Aloj Hudal, biskup, otvoreno je pričao o svojim pronacističkim stavovima i veruje se da je pomogao desetinama njih da pobegnu. Krunoslav, hrvatski sveštenik , takođe je imao bitnu ulogu u organizaciji bekstva nacista.

Ludvig Kas, rimokatolički sveštenik i istaknuti nemački političar koji je vodio Centralnu partiju (katolička politička partija), pomogao je Hitleru da dobije glasove. Kas je održao govor ispred Rajhštaga pozivajući na podršku Omogućavajućeg Akta koji je dozvolio Adolfu Hitleru da donosi zakone bez učešća Rajhštaga (zakonodavno telo u Nemačkoj)…

[adsenseyu1]

Ovaj Akt je sličan Patriotskom Aktu koji je doneo Buš, a bio je veliki korak u stvaranju Hitlerove diktature.

2. Skandal Vatikanske banke

Katolička banka, banka Ambrozijano, pozajmila je nekoliko nesigurnih kredita panamskim kompanijama, pri čemu je transakciju vršila Vatikanska banka. Kada je banka propala osamdesetih godina, Vatikan je negirao bilo kakve poslove sa grupom, ali je na kraju platio 224 miliona dolara različitim poveriocima.

Uskoro je otkriveno da je katolička banka bila uključena u pranje novca sa italijanskim bandama, mada niko iz Vatikana nije uhapšen.

3. Lanci prostitucije, gej mreže i homoseksualnost

Previše seks skandala se dogodilo u Vatikanu. Postoje sveštenici koji su gej ali u celibatu, sveštenici koji redovno učestvuju u homoseksualnim aktivnostima  i sveštenici koji to odobravaju uprkos njihovim pravilima.

[adsenseyu4]

Prema katehizmu, homoseksualce treba tretirati sa poštovanjem i saosećanjem, ali sami homoseksualni činovi se protive prirodnim zakonima i crkva ih ne odobrava. Ipak, ovih grešnih činova i dalje ima.

Dva dobro poznata člana Vatikana su vodili gej lanac prostitucije, Anđelo Balduči i Ginedu Ehijem. Mnogi veruju da je upravo to dovelo do ostavke pape Benedikta.

4. Povezanost s mafijom

Crkva je uspela da održi zabrinjavajuće odnose sa italijanskim najmoćnijim kriminalnim organizacijama – od Sicilijanske mafije do Kalabrijske Endrangete i Kampanjske Kamore. U vreme kada crkva nije bila u dobrim odnosima sa Italijom, oni su tražili druge izvore za lokalni autoritet i mafija im je odgovarala. Kao rezultat, crkva im je često gledala kroz prste, a efekti se mogu videti i danas.

[adsenseyu1]

5. Krađa beba

Opatice, sveštenici, doktori i sestre su skovali zaveru da ukradu 300 španskih beba u periodu od 50 godina. Odlučili su se za španske bebe pošto većinu španski bolnica vodi crkva. Majkama je rečeno da su im deca umrla na rođenju i pokazivali su im leš deteta. Bebe su verovatno žrtvovane u nekakvim ritualima ili prodate nekim porodicama za poveću sumu novca.

Sestra Marija Gomez je bila prva opatica koja je za to optužena.

6. Uznemiravanje dece

Vatikan je decenijama negirao informacije o uznemiravanju dece. Međutim, prema latinskom dokumentu, koji je potpisao papa Jovan XXIII 1962. godine, dokazuje suprotno. Dokument propisuje politiku tajnosti povodom seksualnog uznemiravanja i preporučuje žrtvama da se zaklinju na ćutanje. Oni koji se ne povinuju biće ekskomunikovani.

Papa Benedikt, papa Franja i mnogi drugi su bili optuženi za prikrivanje seksualnog uznemiravanja dece u okviru crkve. Neki veruju da su i same pape umešani.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]