Naslovnica ŽIVOT Otkrivena strogo čuvana tajna: Evo kako se kuvao čuveni vojnički pasulj u...

Otkrivena strogo čuvana tajna: Evo kako se kuvao čuveni vojnički pasulj u JNA

dbfg38edd

[adsenseyu3]

Svi koji su služili vojsku u staroj Jugoslaviji i dan danas se sa setom sećaju JNA vojničkog pasulja. Sada, zahvaljujući specijalnom kuvaru objavljenom na na sajtu JNA kuvar, i civili mogu da uživaju u jelima iz vojničkog kazana.

JNA kuvari preporučuju da se pasulj sve do zapržavanja ne sme mešati.

Na sajtu JNA kuvar mogu se naći brojni recepti za jela koja su bila dostupna vojnicima Jugoslovenske narodne armije uključujući razne supe, čorbe, jela od ribe kao i jela od mesa.

Recept i priprema:

Ovaj normativ obezbeđuje oko 5dl gotovog jela.

[adsenseyu1]

Prebran pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini da se ne bi dogodilo da pasulj pri bubrenju upije celu količinu vode i ostane suv.

Potopljen pasulj držati na hladnom mestu i ostaviti da kvasa 1-3 časa. Zatim ocediti vodu u kojoj je pasulj potapljen, pa pasulj staviti u pogodnu posudu, naliti hladnom vodom tako da ogrezne i kuvati 10-15 minuta, posle čega ocediti vodu pa naliti vrelom vodom tako da ogrezne, dodati polovinu sitno seckanog crnog luka i ostaviti da se huva uz povremeno dolivanje tople vode.

U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno seckanog crvenog luka i šargarepu, sečenu na sitnije kockice ili rendisanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni. Kada je pasulj upola kuvan, dodati isprženi crni luk i šargarepu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva časa u hladnoj vodi, i lovorov list.

[adsenseyu4]

Preostalu masnoću zagrejati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kada brašno porumeni, isključiti toplotu pa odmah dodati tucani i sitno seckani beli luk i papriku u prahu i sve dobro izmešati.

Kada pasulj omekša, dodati dodatak jelima, posoliti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno mešanje pasulja da se zaprška ne zgrudva. Pasulj sa zaprškom kuvati još 20-ak minuta, posle čega isključiti toplotu, dodati samleveni biber, sitno seckani peršunov list, probati ukus i po potrebi dosoliti.

Pasulj se može služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuvano suvo svinjsko meso i sl. Sipa se kutljačom od 5dl.

Napomena: Važno je znati da se pasulj pri kuvanju sve do zapržavanja ne sme mešati, kako ne bi došlo do lomljena zrna i zagorevanja.

(B92)

[adsenseyu5][adsenseyu5]