Naslovnica IZA OGLEDALA Otkriće koje je uništilo sve teorije o Zemlji: U unutrašnjosti postoji okean...

Otkriće koje je uništilo sve teorije o Zemlji: U unutrašnjosti postoji okean 3 puta veći od svih mora zajedno

[adsenseyu2]

ghfjgf

[adsenseyu3]

Nakon decenija teoretisanja i diskutovanja o različitim mogućnostima, naučnici su sada objavili da su otkrili veliki okean u središtu Zemlje i ukazuju na to da ova vodena rezerva može  da dopuni okeane na Zemlji tri puta

Sigurno se sećate Žila Verna i njegove naučno-fantastične knjige „Putovanje u središte Zemlje“? Pa, nije baš sve vezano za nju naučna fantastika. Ukoliko postoji voda, zašto ne bi postojao život tamo dole? Možda nije onakav kakvim ga zamišljamo, ali postoje brojne mogućnosti.

Nakon decenija teoretisanja i diskutovanja o različitim mogućnostima, naučnici su sada objavili da su otkrili veliki okean u središtu Zemlje i ukazuju na to da ova vodena rezerva može  dopuniti okeane na Zemlji tri puta.

Ovo neverovatno otkriće sugeriše da je voda došla iz unutrašnjosti, a ne putem komete pre nekoliko miliona godina.

[adsenseyu1]

Naučnici danas znaju mnogo stvari o sastavu naše planete. Što više uspevaju da saznaju, to njihova predviđanja o klimatskim promenama, vremenu i novima mora postaju tačnija, pošto su sve navedene stvari usko povezane sa tektonskom aktivnošću.

Ovu studiju su sproveli istraživači i geofizički naučnici u SAD i Kanadi koji su dobili podatke sa seizmometara širom SAD, na kojima se stalno mere pomeranja Zemlje i jezgra.

 

Istraživači veruju da je voda na Zemlju došla iz unutrašnjosti planete uz pomoć geološke aktivnosti. Prema članku objavljenom u žurnalu „Nature“, istraživači su pronašli dijamant koji ukazuje na postojanje ogromnog rezervoara vode oko 600 kilometara ispod površine Zemlje.

Vodeći autor studije, Grejem Pirson sa Univerziteta u Alberti, Kanada, navodi: „To je veoma jak dokaz da postoje izvori vode unutar Zemlje“. „Tranziciona zona bi mogla da sadrži vode koliko i svi okeani zajedno“, rekao je Pirson. „Voda je glavni razlog zašto je Zemlja dinamička planeta“, dodao je on.

[adsenseyu4]

Pošto su istraživači proučavali pomeranja jezgra Zemlje godinama i napravili razne složene proračune kako bi proverili svoje teorije, oni sada veruju da se u tranzicionoj zoni negde oko 400-660 kilometara ispod površine Zemlje nalazi ogromno korito vode.

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF2A12″]Ovo otkriće otvara vrata za dodatne mogućnosti. Da li je moguće da je naša planeta šuplja? Nije isključeno, ali svakako nije u potpunosti od kamena. Još uvek je nepoznato šta se sve nalazi na 600 kilometara ispod površine.[/stextbox]

Najnovija teorija sugeriše da je omotač planete pun minerala po imenu ringvudit, a veruje se da ovaj mineral sadrži vodu.

aghatamap

Da li je moguće da ispod nas postoji još jedan svet? Drevna mitologija je pominjala izvestan podzemni svet do kojeg se ne može doći. Da li ovo otkriće nešto menja?

Ono što je sigurno jeste da sa svakim novim istraživanjem saznajemo nešto novo o Zemlji, njemi okeanima i onome što se nalazi ispod površine.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]