Orban poručio Kijevu da pripazi kako se ponaša prema 150 000 ukrajinskih Mađara

orban ksrnf

Nakon odluke Kijeva da zbog nezakonitog dijeljenja dvojnog državljanstva protjera mađarskog konzula iz ukrajinske zapadne regije Zakarpatje, oglasila se službena Budimpešta.

“Prigovori Kijeva protiv dvojnog državljanstva ukazuju da ova zemlja nije spremna za europske integracije, a pokušaji zastrašivanja Mađara koji žive na području Zakarpatske regije Ukrajine zaslužuju svaku osudu”, izjavio je  mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó, odmah nakon što je objavljena vijest o protjerivanju mađarskog diplomata.

Tekst izjave mađarskog ministra je objavljen je na internetskim stranicama mađarskog Ministarstva vanjskih poslova.

“Naša vlada neće dozvoliti ukrajinskoj upravi daljnje pogoršanje situacije zakarpatskih Mađara i odlučnije će osuditi pokušaje da ih se zastraši“, rekao je Péter Szijjártó.

“Dvostruko državljanstvo je uobičajena praksa unutar EU, pa stoga prigovori Ukrajine ne upućuju na to da Kijev ne misli ozbiljno kada govori o europskim integracijama i pridruživanju NATO-u”, rekao je mađarski ministar.

Szijjártó je također podsjetio Ukrajinu da mora poštovati svoje međunarodne obveze, kao i činjenicu da mađarska manjina od 150 000, ljudi koja živi u Ukrajini, još uvijek ima prava, čak i ako im Ukrajina ta prava pokušava ukinuti”.

Kao što smo jučer izvijestili, na društvenim mrežama je objavljena snimka na kojoj se vidi mađarski konzul kako dijeli mađarske putovnice u konzulatu u gradu Beregovo, na području Zakarpatja. Na snimci se vidi kako ukrajinski Mađari tri puta ponavljaju tekst zakletve ispred mađarske zastave, a toga je po uputama diplomata odsvirana mađarska himna.

Nakon toga je ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavel Klimkin izjavio kako Kijev namjerava protjerati konzula Mađarske, dok u Budimpešti tu namjeru smatraju rizičnim korakom zbog kojeg će “odnosi između dviju zemalja biti u novoj dimenziji i ta odluka neće proći bez odgovora”.

(logicno.com)