Naslovnica U FOKUSU Orban: EU može da zaustavi sukob u Ukrajini za 24 časa, ali...

Orban: EU može da zaustavi sukob u Ukrajini za 24 časa, ali to ne želi

Na ivici smo od izbijanja direktnog sukoba zapadnoevropskih i američkih trupa i ruskih snaga, upozorio je mađarski premijer, ponovivši da njegova zemlja želi da ostane po strani

Rukovodstvo Evropske unije moglo bi da zaustavi sukob u Ukrajini za jedan dan da to želi, ali oni žele direktan sukob s Rusijom i idu ka tome, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban za televiziju TV2.

„Da evropski lideri sada žele mir, prekid vatre na frontu bi se dogodio u roku od 24 sata. Trebalo bi samo da kažu: ′Dragi Ukrajinci, prekid vatre je neophodan, treba se zaustaviti, nećemo davati više oružja i novca dok ne dođe do prekida vatre i mirovnih pregovora.′ Donald Tramp to može da sredi za jedan dan“, prokomentarisao je Orban.

Prema njegovim rečima, ukoliko zapadne zemlje nastave da šalju oružje sve većeg dometa u Ukrajinu istim tempom kao do sada, „uskoro ćemo se približiti konačnoj i poslednjoj stanici, kada će se zapadnoevropske ili američke trupe naći u Ukrajini“.

„U ovom trenutku se nalazimo na nekoliko centimetara od direktnog sukoba“, upozorio je mađarski premijer, te istakao: „lideri EU to i žele“.

„Moramo da se borimo da Mađarska, po svojoj želji, ostane van svih akcija koje žele da sprovode van teritorije Mađarske i protiv drugih država“, objasnio je, dodajući da će upravo o tome sledeće nedelje u Budimpešti razgovarati s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Za to će biti potrebno pokazati snagu, jer, kako je rekao, mađarske vlasti u 20. veku takođe nisu želele da učestvuju u dva svetska rata, ali su u njih bile uvučene, jer nisu mogle da se odupru.

NATO nije nastao kako bi se vodile vojne operacije van granica Alijanse, „to je strogo zabranjeno, on je odbrambena alijansa“, podsetio je Orban.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social