Naslovnica U FOKUSU NEVEROVATAN ZAOKRET – Kanada vraća turbine u Nemačku, „Severni tok 1“ će...

NEVEROVATAN ZAOKRET – Kanada vraća turbine u Nemačku, „Severni tok 1“ će nastaviti rad

Kanada će odobriti ukidanje sankcija na povrat popravljenih ruskih turbina Nemačkoj, najavio je kanadski ministar prirodnih resursa.

One su potrebne Gaspromu za održavanje rada gasovoda Severni tok 1.

Kanadska vlada, koja izdaje dozvolu za izuzimanje povrata turbina iz svojih sankcija Rusiji, rekla je da će taj potez podržati „sposobnost Evrope da pristupi pouzdanoj i pristupačnoj energiji dok nastavljaju prelaz s ruske nafte i gasa“.

Uvode nove sankcije

Kanada je takođe najavila da će proširiti sankcije protiv ruskog energetskog sektora na industrijsku proizvodnju. Nove kanadske sankcije „primenjivaće se na kopneni i cevovodni transport i proizvodnju metala i prevoza, računarske, elektronske i električne opreme, kao i mašina“, prenosi Indeks.

Kanada je dodala da će „u nedostatku snabdevanja gasom, nemačka privreda pretrpeti značajne poteškoće, a sami Nemci će biti u opasnosti da neće moći da greju svoje domove kako se približava zima.“

Nemačka vlada potvrdila je u petak da je primila pozitivan signal iz Kanade u vezi s turbinama potrebnim za održavanje Severnog toka 1. Turbine bi prvo bile poslate u Nemačku, koja će ih potom isporučiti ruskom državnom poduzeću Gasprom, rekao je vladin izvor za Rojters ranije u toku nedelje.

Gasprom smanjio kapacitet na 40 odsto

Ruski Gasprom smanjio je kapacitet duž gasovoda Severni tok 1 na samo 40 posto uobičajenih količina prošlog meseca, navodeći kao razlog odgođeni povrat opreme koju servisira nemački Siemens Energy u Kanadi. Kremlj je u petak rekao da će povećati isporuke gasa Evropi ako turbina bude vraćena.

Ukrajina se usprotivila predaji turbina Gaspromu i Kijev veruje da bi se takvim potezom izigrale sankcije Rusiji, rekao je u četvrtak izvor ukrajinskog ministarstva energetike.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(index.hr)