Naslovnica ŽIVOT Nemački nobelovac upozorava: Rak izaziva nepoznati virus u govedini i kravljem mleku

Nemački nobelovac upozorava: Rak izaziva nepoznati virus u govedini i kravljem mleku

krave

Dobitnik Nobelove nagrade u oblasti fiziologije – Nemac Harald cur Hauzen – upozorio je da slabo izučeni virus, koji se sreće kod krava, može izazivati rak kod ljudi.

„Smatram da domaće životinje mogu biti direktni izazivači raka debelog creva kod ljudi. Raspolažemo eksperimentalnim podacima idu u prilog ovoj hipotezi.

[adsenseyu1]

Neki drugi naučnici su i ranije upozoravali da upotreba tzv crvenog mesa (govedine, teletine, konjetine, ovčetine i svinjetine) povećava rizik dobijanja kolorektalnog raka. Ali, Hauzen tvrdi da opasnost dolazi samo sa govedinom i sa – koliko god to izgledalo malo verovatno – mlekom.

„Tradicionalno objašnjenje povezivano je sa pripremom mesa za jelo na roštilju, otuda su izvođene tvrdnje da to dovodi do formiranja kancerogena. Ova teza gubi iz vida da se isti takvi kancerogeni obrazuju i pilikom prženja ribe i piletine, a da niko ne misli da upotreba živinskog mesa i ribe povećava rizik dobijanja raka debelog creva” – naglašava Hauzen.

On otkriva da je u svojim istraživanjima posebnu pažnju poklonio činjenici da se Mongoliji jede veoma mnogo crvenog mesa, a da se rak debelog creva sreće krajnje retko, kao i u Indiji gde se govedina – iz verskih razloga – faktički ne jede.

[adsenseyu4]

Hauzen ukazuje takođe: da se nivo kolorektalnih oboljenja od raka naglo povećao posle Drugog svetskog rata. On je uveren da je to najdirektnije povezano sa time što je u tim zemljama postala popularna uvozna govedina.

Nemački naučnik dodaje da se u tim dvema azijskim zemljama mnogo ređe sreće rak mlečn žlezde zato što se u njima minimalno koriste u ishrani kravlje mleko i mlećni proizvodi.

Hauzen je u poslednjem broju naučnog časopisa International Journal of Cancer objavio da je proučavao uzorke krvi i mleka krava i da je u njima otkrio „elemente DNK koji mogu pripadati nepoznatom virusu koji je izazivač raka”.

(Fakti.org)[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu1]