Naslovnica ŽIVOT Nećete verovati, ali ipak: Žena je skinula 44 kilograma za godinu dana,...

Nećete verovati, ali ipak: Žena je skinula 44 kilograma za godinu dana, evo kako …

fgsnudt37gfsj

[adsenseyu3]

Dvadesetšestogodišnja Amanda je prvobitno imala 100 kilograma, a onda je odlučila da uradi nešto povodom toga. Za godinu dana, ona je smršala 40 kilograma i potpuno se transformisala.

Ona je svoje dostignuće zabeležila tako što se fotografisala svakog meseca. Njene slike kruže internetom i dokazuju da je sve moguće ako se ispoštuju tri jednostavna koraka.

Ono što je zanimljivo na Amandinim slikama jeste da, pored toga što na svakoj narednoj fotografiji izgleda mršavije, ona deluje srećnije i samouverenije. Uočavaju se i fizičke i psihičke promene na njoj.

Amanda danas želi da pomogne drugima da prođu kroz ono kroz šta je i ona prošla kako bi istakli svoju unutrašnju i spoljašnju lepotu.

[adsenseyu1]

Amandine tajne za gubitak težine bez dijete

Amanda nije primenjivala neke nerealne dijete niti je trčala maraton. Nije se ni izgladnjivala. Umesto toga, ona je svoju kilažu smanjivala postepeno.

Nastavila je da živi normalan život, ali je uvela tri jednostavne promene u načinu života.

 1. Prešla je na visokoproteinsku ishranu

Visokoproteinska ishrana je ključna za skidanje kila. Istraživanja su pokazala da ishrana bogata proteinima sprečava gojaznost, dijabetes i osteoporozu, ali i snižava nivo lošeg holesterola (LDL). Nutricionisti navode da ljudi treba da unose više proteina ako misle da skinu salo.

Proteine je teže svariti i duže im treba da se metabolizuju i iskoriste. To znači da trošite dodatnu energiju da ih svarite. Oni vas brže zasite i duže ostajete siti. Takođe, kada jedete proteine, vi gubite salo, ali ne i mišiće. Upravo aminokiseline iz proteina pomažu jačanju mišića.

[adsenseyu4]

Dobri izvori proteina su:

 • Bela piletina ili ćuretina
 • Jaja
 • Morska hrana
 • Malomasni mlečni proizvodi (mleko, jogurt, sir)
 • Govedina
 • Svinjski file

Što se tiče vegatarijanaca, postoje i biljni izvori sa puno proteina:

 • Seme konoplje
 • Kinoa
 • Heljda

Trebalo bi da unosite između 0,5 i 1 gram proteina po kilogramu težine dnevno. Ako ste aktivniji, unosite blizu 1 gram, a ako ste manje aktivni, bliže 0,5 grama.

riba2

[adsenseyu1]

 1. Vodila je računa o porcijama hrane

Kontrola porcija podrazumeva zdraviju raspodelu unosa hrane. Ovaj korak bi mogao da utiče na vaše navike, ali je ključan za skidanje kilograma.

 • Jedite tri obroka dnevno uz dve užine između obroka.
 • Jedite sporije kako biste dali mozgu dovoljno vremena da shvati da je sit.
 • Koristite manje tanjire kako bi vam se činilo da jedete više.
 • Povećajte porciju tako što ćete dodati hranu sa puno vode i vlakana (povrće, voće, žitarice).
 • Obraćajte pažnju na deklaracije i informišite se o preporučenom dnevnom unosu.
 1. Radila je umerene vežbe

Nova istraživanja su pokazala da su umerene vežbe ključne za mršavljenje. Naravno, ne sme se preterivati sa vežbanjem.

Istraživači su podelili muškarce u tri grupe. Jednoj je rečeno da ne radi ništa, drugoj da vežba 30 minuta dnevno, a trećoj da vežba žestoko jedan sat dnevno. Svi su nastavili da jedu onako kako su navikli.

Ispostavilo se da su muškarci koji su vežbali 30 minuta skinuli više kilograma nego oni koji su vežbali po jedan sat. To se verovatno dogodilo zbog toga što su oni koji su najviše vežbali, samim tim bili i gladniji. Oni su takođe bili i umorniji, pa su ostatak dana provodili odmarajući se.

Dakle, 30 minuta umerenog vežbanja je sasvim dovoljno za skidanje kilograma.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]