Naslovnica ŽIVOT Ne postoji nepobedivi rak: 10 supernamirnica koje uništavaju ćelije raka

Ne postoji nepobedivi rak: 10 supernamirnica koje uništavaju ćelije raka

[adsenseyu2]

VBLJHEG34287HF

[adsenseyu3]

Mnogi specifični proteini i enzimi u našem organizmu se mogu aktivirati kako bi uništavali ćelije raka. Ne postoji ćelija raka koju ljudski imuni sistem ne može pobediti.

Razlika između oblika raka koji se šire i koji se ne šire ima veze sa time šta unosimo u naš organizam kako bismo sprečili njihov rast.

Proteini mogu postati neefektivni ukoliko ćelije nekontrolisano narastu usled oštećenja ili mutacije DNK ili ukoliko toksini iz hrane i hemijskog zagađenja zasite prirodni imuni sistem.

Danas ćemo vam predstaviti 10 funkcionalnih hrana koje suzbijaju razvoj tumora u ljudskom organizmu.

Naučnici su otkrili da zdrave ćelije oštećene hemoterapijom luče više proteina koji povećava šanse ćelije da preživi.

Dokazano je da hemoterapija omogućava ćelijama raka da reaguju sa okolnim ćelijama tumora, uzrokujući njihov rast, povećavajuću invazivnost i otpornost.

[adsenseyu1]

Naučnici su identifikovali molekul poznat kao TIC10, koji aktivira protein koji pomaže u borbi protiv ove opake bolesti.

Protein poznat kao TRAIL (TNF-srodni apoptoza-indukujući ligand) suzbija razvoj tumora, a može da prođe kroz krvno-moždanu barijeru koja odvaja glavni cirkulatorni sistem od mozga.

Sistemi organizma prepoznaju strana tela i otrove poput onih koji nastaju hemoterapijom a koji nisu dobri po mozak. Mnogi lekovi za rak ne mogu da prođu krvno-moždanu barijeru. Međutim, TRAIL može da prođe zbog pozitivnih efekata na imuni sistem.

Još jedna pozitivna strana je da TIC10, pored toga što aktivira TRAIL gen u ćelijama raka, on to čini i u zdravim ćelijama. To se naziva „efekat prolaznika“, a na taj način i ćelije pored ćelija raka bivaju uništene.

Okolne zdrave ćelije takođe dobijaju podsticaj da povećaju broj TRAIL receptora na površini ćelija.

[adsenseyu4]

10 funkcionalnih hrana koje inhibiraju tumore:

  1. Kurkuma

Kurkumin, verovatno jedan od najmoćnijih antioksidanata iz kurkume ima brojne pogodnosti po zdravlje. Nedavna studija u Minhenu je pokazala da on takođe sprečava nastanak metastaze.

Kukrumin ispoljava antizapaljenske i antioksidativne efekte inhibirajući TNF-alfa (tumor- nekroza faktor), suzbijajući oksidativni stres.

Dr Džejms A. Djuk je najbolje sumirao brojne studije sa kurkumom, pokazavši da je kurkuma bolja nego mnogi konvencionalni lekovi protiv hroničnih bolesti i da ne izaziva nikakve sporedne efekte.

  1. Morsko povrće

Nori, hidžiki, vakame, arame, kombu i morksa trava su samo neke od vrsta morskog povrća koje deluje na rak. Oni predstavljaju bogat izvor minerala, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa i joda.

Pošto su hronično zapaljenje i hronični oksidativni stres faktori rizika za razvoj raka, normalno je da su naučnici zainteresovani za morsko povrće i hranu koja se bori protiv raka.

Morsko povrće je dobro istraženo i poznato je da sadrži razna antizapaljenska i antioksidantna jedinjenja, a njihova nutritivna kombinacija smanjuje rizik obolevanja od raka.

Ono je posebno dobro protiv raka dojke.

[adsenseyu1]

  1. Grožđe i resveratrol

Resveratrol je fenolno jedinjenje koje doprinosi antioksidantnom potencijalu crnog grožđa. On ne samo da je antioksidant i antimutagen, već i smanjuje oksidativni stres.

Resveratrol inhibira proizvodnju azotnih oksida i TNF-alfa koji nastaju zahvaljujući Kupferovim ćelijama. Kupferove ćelije su makrofagi koji se nalaze u jetri.

Preterana koncentracija azotnih oksida i TNF-alfa usled hronične infekcije dovode do oštećenja jetre.

Najvažnija osobina resveratrola je inhibicija ciklooksigenaze-2 (CoX-2). CoX-2 je povezan sa rakom i abnormalnim rastom u intestinalnom traktu. Prirodni CoX-2 inhibitori kao što je resveratrol, dokazano smanjuju nastanak raka i sprečavaju prekancerogeni rast.

Dok se farmaceutske kompanije trkaju ne bi li pronašle inhibitor CoX-2, prirodni sastojak im se nalazi pod nosom u crnom grožđu.

  1. Hlorela i spirulina

Naučnici iz Južne Koreje su nedavno otkrili da karotenoidi iz hlorele mogu efektivno da spreče rak kod ljudi. Oni su u C. ellipsoidea otkrili primarni karotenoid violaksantin, a u C. vulgaris lutein.

Oni su ispitivali delovanje polupročišćenih ekstrakata karotenoida na rak kod ljudi i otkrili da oni inhibiraju rast ćelija raka.

[adsenseyu4]

Hlorofil neutrališe okolinske toksine i zagađivače. On pomaže krvi u prenosu kiseonika do ćelija i tkiva.

Rak ne može da preživi u ćelijama koje su u potpunosti oksigenovane. Hlorofil igra važnu ulogu u sposobnosti hlorele da detoksifikuje teške metale i predstavlja prirodni lek. Postoje dokazi da hlorofil smanjuje sposobnost karcinogena da se vežu za DNK u većim organima.

Njegova antimutagena svojstva ga čine odličnim protiv toksina.

Spirulina ne može da uklanja teške metale kao hlorela, pošto nema ćelijsku membranu, ali i ona značajno poboljšava imunitet.

Spirulina je bogata vitaminima B, E i K, ali i beta karotenom, gvožđem, magnezijumom i esencijalnim masnim kiselinama.

Ona sadrži aminokiseline koje promovišu mentalnu funkciju, vitalnost i energiju, ali i stabilizuju šećer u krvi. Prema studiji sprovedenoj u Kini, spirulina u kombinaciji sa selenom inhibira rast ćelija raka dojke.

  1. Zeleni čaj

Zeleni čaj zdravstvene pogodnosti duguje flavonoidima koji se zovu katehini. Od njih je naročito važan epigalokatehin-3-O-galat (EGCG).

Na primer, južnokorejski istraživači su otkrili da EGCG blokira TNF prirodnim putem tako što vezuje ćelije glatkog mišićnog tkiva.

U studiji iz 2009. godine, navedeno je da EGCG blokira TNF tako što suzbija fraktalin, inflamatorni agens vezan za razvoj ateroskleroze.

[adsenseyu1]

  1. Krstonosno povrće

Krstonosno povrće sadrži vitamine, minerale, razne nutrijente, ali i hemikalije poznate kao glukozinolate. Ove hemikalije se razlažu na nekoliko biološki aktivnih jedinjenja koja poseduju antikancerogeno dejstvo.

Arugula, brokoli, kupus, karfiol, kelj, repa i raštika su neka od brojnog povrća bogatog nutrijentima, karotenoidima, vitaminima C, E i K, ali i folatima i mineralima.

Biološki aktivna jedinjenja poput indola, nitrila, tiocijanata i izotiocijanata u ovom povrću sprečavaju rak zaštitom ćelija od oštećenja DNK, inaktivacijom karcinogena, indukcijom ćelijske smrti karcinogena i inhibicijom formiranja tumora u krvnim sudovima (angiogeneza) i migracije tumorskih ćelija (ključno za metastazu).

  1. Paradajz

Redovna konzumacija paradajza i proizvoda od paradajza je povezana sa smanjenim rizikom od nekih oblika raka, ali i u manjoj meri sa srčanim bolestima. Među glavnim komponentama koje pozitivno utiču su karotenoidi, a naročito likopen.

Dokazano je da redovnom konzumacijom manjih količina soka od paradajza dolazi do smanjenog stvaranja TNF-alfa više od 30 %.

[adsenseyu5]
  1. Medicinske pečurke

Pečurke se koriste već 5.000 godina u nutritivne i medicinske svrhe. Antivirusni i antikancerogeni efekti su dokazani u više od 50 vrsta pečuraka.

Šest komponenti pečuraka je naročito značajno kada je u pitanju sprečavanje raka kod ljudi: lentinanska komponenta kod šitake pečuraka, šizofilan, aktivna heksoza (AHCC), maitake D-frakcija i dve komponente pečurke Coriolus versicolor.

Coriolus versicolor je ekstremno rasprostranjena pečurka.

Versicolor znači „više boja“, a ova pečurka se zaista javlja u raznim bojama. Ona je prepoznata kao medicinska pečurka u kineskoj medicini po imenu jun ži.

Polisaharid-K (PSK) je polisaharid koji je vezan za protein, a koji se izoluje iz Trametes versicolor. On se koristi kao agens za poboljšanje imuniteta prilikom lečenja raka u nekim evropskim državama, ali i u Kini i Japanu.

Testovi su pokazali da PSK ima antikancerogenu aktivnost i da sprečava nastanak ćelija raka.

  1. Beli luk

Kineska medicina je koristila beli luk još 2000. godine pre nove ere. Autori navode da je za preventivne moći belog luka odgovorno jedinjenje po imenu dialil-sulfid.

[adsenseyu5]

Naučnici su otkrili da dialil-sulfid uništava ćelije u procesu stvaranja slobodnih radikala.

Alicin, koji daje belom luku aromu i ukus, u stvari je najmoćniji antioksidant na svetu. Alicin mora da se razgradi kako bi postao moćan antioksidant.

Prilikom obrade belog luka se uništava veći deo alicina. Zato je najbolje unositi isključivo sveži beli luk.

  1. Konoplja

Ulje konoplje promoviše potpuno isceljivanje tela i podiže nivoe melatonina na hiljadu puta veće od normalnih.

Melatonin dokazano zaustavlja ili usporava rast nekoliko vrsta ćelija raka, pa čak i leči rak.

Dokazano je da melatonin pruža jaku zaštitu protiv reproduktivnih oblika raka.

Ćelije širom organizma, pa čak i ćelije raka, imaju receptore za melatonin. Kada se melatonin stvara preko noći, razmnožavanje ćelija se usporava. Kada se ovaj hormon zakači na ćeliju raka dojke, on sprečava delovanje estrogena na podsticanje rasta ćelije.

Ulje od konoplje je jedno od najbogatijih izvora esencijalnih aminokiselina i masnih kiselina i dobar je izvor omega masnih kiselina.

Sve navedene supstance su trenutno glavna tema prehrambene industrije, koja traži odgovarajuće sastojke koje može da ponudi kao „funkcionalnu hranu“.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]