Naučnici zbunjeni: Led na Severnom polu se uvećava umesto da se smanjuje

severni pol arktik

Na području Severnog pola, veličine Aljaske, pre dve godine je tekla voda, a sada je to sve sneg i led.

Bivši američki potpredsednik Al Gor je u jednom svom govoru rekao: „Ledena kapa severnog pola će se srušiti niz liticu u leto za sedam godina.“

Al Gor je ovaj govor održao 2007. godine kada je primao Nobelovu nagradu za kampanju o klimatskim promenama. Posle sedam godina, i dalje se nije desilo ništa od njegovih predviđanja. Štaviše, sudeći po istraživanjima, ledena kapa severnog pola u poslednje dve godine nije se smanjila već se povećala i to čak oko 43-63 %, što zavisi od načina merenja.

Do ovih podataka je došla NASA-ina svemirska stanica. U poslednje dve godine, led je prekrio područje od 1,7 miliona kilometara kvadratnih, što je oko 43% porasta ledene mase na severnom polu.

Prema podacima danskig Instituta za meteorologiju, za dve godine, led se proširio za čak 63%, sa 2,7 miliona kilometara kvadratnih na 4,4 miliona.

Satelitski snimci su pokazali da, osim što se ledena masa širi, ona i očvršćava.

„Led postaje deblji, pa i automatski otporniji na dalja otapanja“, rekao je prof. Endrju Šepard sa britanskog Univerziteta Lids.

„Izgleda da je neobično hladno leto u nekim delovima sveta 2013. godine pozitivno delovalo na širenje lednika“, dodao je on.

Iako nas a svih strana upozoravaju kako se polovi otapaju zbog globalnog zagrevanja, te kako se oslobađa jako velika količina metana koji je do sada bio zarobljen u ledu, izgleda da od ovih pretnji neće biti ništa.

Dok neki naučnici još uvek ispituju kako ugljen-dioksid utiče na globalno zagrevanje, možda bi bilo bolje postaviti pitanje koliko čovek utiče na brzinu zaleđivanja Zemlje.

Dr Ed Hokins, stručnjak za lednike, rekao je kako su to sve prirodni procesi ciklične prirode, što znači da će sve to jednom krenuti u suprotnom smeru, tj. da će se Zemlja početi hladiti. Takođe treba uzeti u obzir činjenicu da se velike količine leda stvaraju na ivicama lednika, dok se u sredini gustina smanjuje. Stručnjaci se nadaju da će uskoro otkriti da li će hlađenje okeana najaviti dolazaka novog ledenog doba.

(Webtribune)