Naslovnica IZA OGLEDALA Naučnici detektovali misteriozni šum u unutrašnjosti zemlje

Naučnici detektovali misteriozni šum u unutrašnjosti zemlje

dhtrrfdsfd

[adsenseyu3]

Naučnici su još davno otkrili da nakon zemljotresa Zemlja zvoni danima, pa čak i mesecima.

Međutim, devedesetih godina su seizmolozi otkrili da planeta takođe konstantno vibrira na veoma niskim frekvencijama i kada nema zemljotresa. Ova takozvana mikroseizmička aktivnost je suviše slaba da bi je ljudi osetili.

Čak i planete mogu da iskuse tinitus (zvonjavu u ušima), navodi se u novoj studiji koja objašnjava postojanje misterioznog šuma Zemlje.

Naučnici danas smatraju da su okeanski talasi krivi za ovaj misteriozni tremor.

[adsenseyu1]

Mnogi naučnici su pokušali da objasne šum Zemlje pomoću okeanskih talasa, ukazujući na to da oni stvaraju vibracije koje se šire skroz do dna okeana. Oni su naveli da talasi mogu da potresu Zemlju kada naiđu na rovove i podvodne useke. Prema drugoj teoriji, tremor stvaraju okeanski talasi kada se međusobno sudare.

Međutim, ove teorije nisu mogle pokriti čitav niz vibracija koje se uočavaju na senzorima za zemljotres. Nova studija kombinuje obe ove teorije i formira jedan model koji objašnjava mikroseizmičke signale.

„Smatramo da su naši rezultati važan korak u transformaciji misterioznog šuma u razumljivi signal“, rekao je vodeći autor studije, Fabris Arduin, okeanograf sa Francuskog istraživačkog instituta za istraživanje okeana.

[adsenseyu4]

Koristeći kompjuterske modele okeana, vetrova i okeanskog dna, naučnici su otkrili da sudaranjem okeanskih talasa nastaju seizmički talasi koji se smiruju nakon 13 sekundi. Kada su u pitanju sporiji talasi, naučnici su otkrili da okeanski talasi na dnu okeana mogu da stvore seizmičke talase sa frekvencijom od 13 do 300 sekundi. Misteriozni šum većinom potiče od ovih dužih talasa. Pritisak dužih okeanskih talasa na dno okeana uzrokuje većinu Zemljine zvonjave, naveli su naučnici.

Bolje razumevanje ovog šuma bi moglo da pomogne naučnicima da stvore bolje mape Zemljine unutrašnjosti, rekao je Arduin. Ovi seizmički talasi prodiru duboko u omotač planete, pa možda čak i do jezgra Zemlje. To znači da bi analiziranje ovih talasa doprinelo detaljnijoj slici Zemljine strukture.

Naučnici smatraju da bi moglo da bude još izvora mikroseizmičke aktivnosti. Arduin navodi da bi seizmičke talase mogli da stvore okeanski talasi koji se kreću duž obala ili duž podvodnih planina i rovova.

Arduin i njegove koleginice Lusija Gualtijeri i Eleonora Stucman sa Pariskog instituta za fiziku Zemlje objavili su svoje otkriće 16. februara u žurnalu Geophysical Research Letters.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]