NATO prati situaciju u BiH, a „naročito zapaljivu retoriku koja dolazi iz Republike Srpske“

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će Alijansa nastaviti da podržava Misiju Eufor-Altea u BiH i Oružane sange BiH.

Stoltenberg je nakon susreta sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem, koji se sa generalnim sekretarom Alijanse sastao bez odluke Predsedništva BiH, izjavio je na konferencii za novinare da NATO prati situaciju u BiH, a „naročito zapaljivu retoriku koja dolazi iz Republike Srpske“, preneo je sarajevski portal Klix.

„Mi pažljivo pratimo dešavanja u BiH. Nastavljamo saradnju s našim štabom u Sarajevu. Dugoročno smo opredeljeni za to i pružamo podršku kako bismo osigurali mir i stabilnost“, rekao je Stoltenberg.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte OVDE 

On je, prenosi portal, rekao da NATO prati i „retoriku podela i zapaljive poruke koje dolaze iz Republike Srpske“.

„Zato sada razmatramo kako možemo da ojačamo praktičnu podršku, uključujući izgradnju odbrambenih kapaciteta i kako da osnažimo naše prisustvo i sarađujemo u oblasti naoružanja“, naveo je Stoltenberg, piše Klix.

Stoltenberg se, navodi se, osvrnuo i na izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića i svojevrsno uslovljavanje ulaska u NATO Švedske i Finske promenama izbornog zakona u BiH.

„Što se tiče razgovora s Milanovićem, on je bio konstruktivan. On je izrazio zabrinutost vezano za situaciju u BiH, ali razgovarali smo i o potencijalnom članstvu Finske i Švedske“, rekao je generalni sekretar Alijanse i dodao da je uveren da će rešenje biti pronađeno i da će dve zemlje postati članice NATO.

„Svi saveznici se slažu da su vrata NATO otvorena i da su Finska i Švedska zrele zemlje koje ispunjavaju standarde NATO“, rekao je Stoltenberg.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(tanjug)