Naslovnica IZA OGLEDALA Najkrvavija i najsmrtonosnija bitka u istoriji: Ovde je sovjetska vojska zaustavila nemačku...

Najkrvavija i najsmrtonosnija bitka u istoriji: Ovde je sovjetska vojska zaustavila nemačku ratnu mašinu

Pošto je brzo osvojila veći deo Evrope, vojska nacističke Nemačke je kao nezaustavljiva ratna mašina stigla do predgrađa prestonice SSSR na jesen 1941. godine. Međutim, sovjetski vojnici su u Moskovskoj bici preokrenuli čitav rat.

Hitler je u oktobru 1941. godine pokrenuo ofanzivu na rusku prestonicu pod nazivom Operacija Tajfun. Plan je bio da se Moskva napadne istovremeno sa dve strane, severa i juga.

Sovjetska vojska se žestoko borila, ometajući Hitlerove planove. Moskovska bitka se okončala u januaru 1942. godine sa porazom nacističke vojske.

Bila je to najkrvavija i najsmrtonosnija bitka u istoriji, ali i tačka preokreta u borbi protiv nacističke vojske.

Veteran Drugog svetskog rata, Genadi Drozdov (98), još uvek se seća te bitke:

“Za vreme Moskovske bitke u decembru 1941. godine, izvršena je racija nad vojskom nacističke Nemačke. Približili smo se toliko da smo mogli da vidimo položaje njihove vojske, njihove mitraljeze i vojnike koji su njima upravljali”, rekao je Drozdov. “Na našu komandu, divizija je osula paljbu, a projektili su leteli iznad naših glava. Ispunili smo zadatak i vratili se u bazu”.

Vremenske prilike su bile na strani sovjetske vojske, pošto je jesen donela teške kiše, a zatim je zima iznenadila naciste uz neverovatno niske temperature.

Dok je trajala ova epska bitka, stanovnici Moskve su morali da se bore sa užasima rata: glađu, hladnoćom, uništenjem, gubitkom porodice i voljenih.

“Najstrašnije od svega je bilo svakodnevno bombardovanje”, priseća se Rima Gračijova, koja je imala samo 7 godina kada je počeo rat. “Prvo smo se krili u podzemnoj stanici Park Kulturi koja se nalazila nedaleko od našeg doma. Zatim je moja porodica odlučila da ne treba da bežimo ako nam je sudbina da umremo i da treba da umremo zajedno. U mojoj porodici je bilo petoro dece”.

“Pomagali smo na frontu koliko god smo mogli. Skupljali smo metal iz naših dvorišta. Ja sam plela čarape i rukavice zajedno sa odraslima. Pisali smo i pisma i pevali za ranjene vojnike koji su ležali u bolnicama”, ispričala je osamdesetogodišnjakinja.

Skoro milion sovjetskih vojnika je poginulo za vreme ovih ratnih operacija.

Okončanjem Moskovske bitke, nemačka vojska je suzbijena i oterana skoro 200 kilometara od prestonice, čime je to postao prvi poraz i prva fleka na reputaciji nepobedive vojske Vermahta.

Webtribune.rs[adsenseyu5][adsenseyu5]