Misteriozni gvozdeni stub u Delhiju

india Delhi

Gvozdeni stub u Delhiju je visok skoro 7,2 metara, a nalazi se kod džamije Kuvat-ul.

On je težak više od 6 tona i sačinjen je od gvožđa u procentu od 98%. Smatra se da je gvozdeni stub u Delhiju skovan. Stub je pun ukrasa, ali nema religijski značaj, barem za one koji ne znaju njegovu misterioznu istoriju.

Kuvat-ul džamija potiče iz 1192. godine. Ona je u ruševinama i nalazi se odmah iza gvozdenog stuba. Džamija je relikvija islamske Indije. Gvozdeni stub je mnogo stariji od ruinirane islamske građevine iza njega, ali se na njemu ne vide znaci starosti na prvi pogled. Smatra se da je skovan pre 1.600 godina i da je premešten u Delhi pre oko 1.000 godina, pre nego što je izgrađena džamija. Gvozdeni stub koji je toliko star bi već trebalo da je propao, ali on još uvek stoji i veća je verovatnoća da će se ostatak džamije urušiti pre njega.

Prema popularnom prevodu rukopisa Brahmi, stub je napravio kralj (verovatno iz perioda Gupta). On je napravljen u čast boga Višnua. Nije jasno koji kralj je naredio da se napravi stub, ali se veruje da je to bio Čandragupta Vikramaditija.

Svrha gvozdenog stuba u Delhiju do danas nije poznata. Neki kažu da je to jarbol za zastavu. Drugi kažu da je predstavljao sunčani sat u Madija Pradešu, gde se prvobitno nalazio, mada se ne pominje zašto više nije tamo. Ne zna se ko je premestio stub pre 1.000 godina niti zašto. Jedino što možemo da kažemo zasigurno jeste da je ovaj gvozdeni stub već dugo deo pejzaža u Delhiju.

Najveća misterija jeste kako je stub uspeo tako dugo da ostane netaknut. Kako to da nije zarđao? Na njemu se tek tek mogu videti neki znakovi rđe, ali stub definitivno nije trebalo da izdrži toliko dugo.

Jedan od glavnih faktora rđe je vlaga, a Delhi nije baš vlažan, što daje prvo moguće obrazloženje. Drugo obrazloženje podrazumeva da je onaj koji je pravio stub koristio kvalitetne materijale i premazao stub zaštitinim slojem. Mnogi izvori navode zaštitni sloj „misavit“ kao razlog zbog kojeg gvozdeni stub u Delhiju ne rđa. Međutim, to nikada nije potvrđeno.

Kao i mnogi drugi misteriozni objekti, gvozdeni stub krije svoju tajnu koja je možda zauvek izgubljena. Da li je za to kriv neki rat ili prirodna katastrofa? Možda neka informacija još uvek postoji ali još uvek nije otkrivena.

Webtribune.rs