[adsenseyu2]
Zdravstvene prednosti meda
Med koristi bezbroj kultura širom sveta u poslednjih 2.500 godina. Brojne zdravstvene koristi meda su ga načinile važnim elementom tradicionalnih lekova širom sveta. Neki ljudi mogu da jedu med direktno, stave ga na hleb kao džem, pomešaju sa sokom ili bilo kojim pićem umesto šećera, ili ga pomešaju sa toplom vodom, sokom od limete, cimetom i drugim biljkama da bi napravili lek.
Njime se slade svi, kako zbog njegovog ukusa, tako i zbog zdravstvenih koristi, što ga čini izuzetno korisnim i svestranim.
Med ima visok nivo monosaharida, fruktoze i glukoze, koji sadrže oko 70 do 80 odsto šećera, što mu daje sladak ukus – minerali i voda čine ostatak njegovog sastava. Med poseduje antiseptička i antibakterijska svojstva. U savremenoj nauci smo uspeli da pronađemo korisnu primenu meda za hronične rane.
Med sadrži različite vitamine i minerale. Vrsta vitamina i minerala, i njihova količina, zavise od vrste cveća koje se koristi za pčelarstvo. Obično med sadrži vitamin C, kalcijum i gvožđe. Ako proverite sadržaj vitamina i minerala kod običnog šećera ili bilo kog drugog izvora, videćete da ih ili nema ili je neznatno mali nivo.
[adsenseyu1]
Med ima antibakterijska i anti-gljivična svojstva, pa se često koristi kao prirodni antiseptik u tradicionalnim lekovima. Med sadrži nutraceutike koji su veoma efikasni za uklanjanje slobodnih radikala iz organizma. Kao rezultat toga, naš imunitet se poboljšava protiv mnogih stanja, čak i onih potencijalno fatalnih kao što su rak ili srčane bolesti.
Zdravstvene koristi jabukovog sirćeta
Jabukovo sirće je dobro dokumentovan kućni proizvod koji možete koristiti i u kuvanju i za pomoć u lečenju. Od lečenja upale grla do smirivanja opekotina od sunca i ujeda, jabukovo sirće je hvaljeno stotinama godina, kao jedan od najefikasnijih i jeftinih prirodnih lekova.
Čak se koristi i za mršavljenje, pomažući telu da izbaci više masti i pružajući metabolizmu ubrzanje koje mu je potrebno. Sa svim pozitivnim uticajima koje jabukovo sirće ima na organizam, nije ni čudo da se može pokazati korisnim u pomaganju snižavanja krvnog pritiska.
Ali, pravo pitanje je kako jabukovo sirće utiče na snižavanje povišenog krvnog pritiska? Veruje se da jabukovo sirće utiče na krvni pritisak na više načina. Prvo, to je velika komponenta u pomaganju da se smanji loš holesterol, što zauzvrat ima pozitivan efekat na krvni pritisak.
[adsenseyu4]
Jabukovo sirće je takođe i detoksikator, i može da pomogne vašem organizmu da se izbori sa bolestima i oslobodi slobodne radikale koji prave pustoš u vašem organizmu na dnevnoj osnovi, što indirektno moće pomoći da se smanji krvni pritisak.
Kada koristite jabukovo sirće kao lek protiv visokog krvnog pritiska, najverovatnije ćete dati podstrek celom svom organizmu, ne samo lečenju problema krvnog pritiska.
Medicinske studije su pokazale da su ljudi koji su konzumirali jabukovo sirće u svojim svakodnevnim obrocima imali niže nivoe krvnog pritiska, bez promene bilo čega drugog u svojoj ishrani. I vi možete imati iste rezulate jednostavnim dodavanjem jabukovog sirćeta svojoj svakodnevnoj ishrani.
Jabukovo sirće i med – piće za čišćenje
Sastojci:
- 2 kašike livadskog meda
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- čaša tople vode
Procedura:
Prvo, pomešajte sastojke u toploj vodi. Mutite smesu dok se med potpuno ne istopi, a zatim polako popijte. Možda vam se neće svideti ukus u početku, ali ćete se navići. Treba konzumirati čašu ili dve dnevno ovog domaćeg pića za čišćenje.
[adsenseyu4]
Druga lekovita svojsva ove kombinacije:
- poboljšava varenje
- detoksikacija
- stimuliše cirkulaciju
- jača sluzokožu grla
- sprečava promuklost
- daje energiju i deluje protiv umora
- usporava prerano starenje
- pomaže kod iscrpljenosti
- utiče na zdravlje creva
- snižava krvni pritisak
Webtribune.rs
[adsenseyu5][adsenseyu5]
[adsenseyu2]