Leteći taksi na struju stiže naredne godine – VIDEO

uber taksi2

Koncept „vazdušnog taksija“, pod imenom Bell Nexus, predstvalja hibridnu letelica na električni pogon, koja pomoću svojih šest propelera može da obavlja vertikalna poletanja i sletanja.

A ako je suditi prema navidima koji dolaze iz kompanije Uber, to leteće vozilo bi u veoma bliskoj budućnosti moglo da se nađe u njihovoj floti. Njegovo stavljanje u funkciju najavljeno je za sredinu 2020. godine.

Koncept vazdušnog taksija, odnosno „letećeg vozila“ – kako ih često nazivaju, postaje sve popularniji, pa se kompanija Bell Helicopter, koja stoji iza Bell Nexus letelice, nada da će iskoristiti tu priliku.

Kompanija iz Teksasa je bila i među prvima koje su se 2017. godine udružile sa Uberom, kada je taj servis prvi put objavio detalje svog ambicioznog plana za stvaranje flote letećih taksija.

Stručnjaci kompanije Bell od tada su naporno radili na tom projektu, ne bi li nedavno predstavili svoj prvi koncept letećeg vozila. Oni naglašavaju da nisu konstruisali igračku, već leteće vozilo koje će korisnicima nuditi udoban i siguran prevoz.

Inače, osim kompanije Bell, još 19 velikih kompanija razrađuje sopstvene koncepte letećih taksija. Među njima su i giganti avio – industrije Boeing i Airbus, pa će Uber biti u prilici da izabere između više mogućnosti.

VIDEO:

(B92)