Naslovnica IZA OGLEDALA Ko će pobediti u nuklearnom ratu između Rusije i Amerike?

Ko će pobediti u nuklearnom ratu između Rusije i Amerike?

[adsenseyu2]

gfnth43

Piše: Majkl Snajder

 

Ako SAD i Rusija započnu nuklearni rat, ko će pobediti? Možda će vas iznenaditi odgovor.

Pod Obaminom administracijom, američki strateški nuklearni arsenal slabi. U međuvremenu, Rusi su razvili potpuno novu generaciju bombardera, podmornica i projektila koji su sposobni da naprave apsolutnu štetu pri prvom napadu.

U ovom trenutku, većini Amerikanaca je nuklearni rat nezamisliv. Međutim, u Rusiji su stavovi potpuno drugačiji. Rusima su ovih dana SAD neprijatelj broj jedan i oni se već naveliko pripremaju za potencijalni vojni okršaj. Naravno, Rusi ne žele da pribegnu nuklearnom ratu. Takav događaj užasnuo bi čitav svet. Ali ako ipak do toga dođe, Rusi su se pobrinuli da izađu kao pobednici.

Mnogi Amerikanci još uvek pogrešno misle da doktrina „uzajamnog uništenja“ i dalje važi. Oni misle da obe strane poseduju toliko nuklearnih projektila da bi bilo dovoljno da samo jedna strana upotrebi svoj arsenal i osudi obe strane na propast.

Međutim, dosta toga se promenilo u međuvremenu.

[adsenseyu1]

Za početak, nuklearni arsenal SAD je znatno manji nego što je bio, na primer 1967. godine, kada su posedovali više od 30.000 strateških nuklearnih bojevih glava. Sada ih je postavljeno samo 1.642, a u planu je da se taj broj smanji na 1.500.

Obama smatra da ni to nije dovoljno, on planira da smanji ukupan nuklearni arsenal na samo 300 bojevih glava.

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF370F“]Tokom istog perioda, Rusi su razvili impresivne sisteme koji mogu da pogode mete u SAD samo par minuta nakon naredbe. Ovo se posebno odnosi na podmornice sa projektilima. Najnovije ruske podmornice imaju sposobnost da se približe američkoj obali, a da Amerikanci ni ne znaju da su oni tamo. Ako bi Rusi došli do zaključka da je rat sa SAD neizbežan, ove podmornice bi mogle da zbrišu čitav američki arsenal pre nego što bi Amerikanci postali svesni toga. A ako Rusi poseduju antibalistički projektilski sistem koji može da presretne ograničeni broj raketa koje Amerikanci mogu da lansiraju u njihovom pravcu, možda će moći da pobegnu nepovređeni.[/stextbox]

Kako bi „uzajamno uništenje“ funkcionisalo, Amerikanci bi morali da primete ruske projektile, a da pritom stignu i da lansiraju svoje. Zahvaljujući novim tehnologijama, ravnoteža moći se promenila. Stari način razmišljanja više ne pije vode i Rusi to znaju.

vjfjghvfdjhgiofdiogjfd

Ovo su 10 znakova da se Rusija sprema za nuklearni rat (koji planira i da dobije) protiv SAD:

#1 Rusija troši ogromne sume novca kako bi unaopredila PAK DA strateškog bombardera. Malo toga se zna o ovom nevidljivom bombarderu.

Ovaj strateški bombarder, ruski odgovor na B-2 „Spirit“,  potpuno je nevidljiv za radar, pritom noseći niz konvencionalnih i nuklearnih projektila. Poznat je samo datum pojavljivanja u službi: 2025.

#2 Ruski nuklearni bombarderi redovno obleću područja iznad severne Evrope i obale Aljaske. Rusi izgleda drsko testiraju NATO odbranu.

Šest ruskih aviona, uključujući Bear H nuklearne bombardere, dva MiG-31 borbena aviona i dva IL-78 tankera za dopunu presreli su F-22 borbeni avioni u sredu zapadno i severno od Aljaske u zonama vazdušne odbrane.

#3 Ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu, rekao je da će ruski nuklearni bombarderi sada sprovoditi redovne patrole „u zapadnom delu Atlantskog okeana i istočnom delu Pacifika, ali i u delu Kariba i Meksičkog zaliva“.

[adsenseyu4]

#4 Rusija izrađuje antibalistički sistem projektila koji će biti moćniji od svih koje poseduju SAD.

S-500 projektili, koji su trenutno u fazi razvoja, biće sposobni da presretnu interkontinentalne balističke projektile u kombinaciji sa radarom A-100 AWACS aviona. Smatra se da će moći da prate i pogode 10 meta bržih od zvuka na visinama do 40 kilometara.

#5 Rusija je nedavno uspešno testirala novi interkontinentalni balistički projektil sa podmornice.

Podmornica ruske severne flote je u sredu ispalila interkontinetalni projektil iz Barencovog mora do poligona Kura na poluostrvu Kamčatka, izjavilo je rusko minstarstvo odbrane u sredu.

U pitanju je Sineva interkontinentalni balistički projektil RSM-54, koji je deo D-9RM sistema zalansiranje.

bvfndkjhug843

Ovaj sistem je prvi put upotrebljen 1986. godine. Proizvodnja RSM-54 je zaustavljena 1996. godine, ali nakon tri godine, ruska vlada je ponovo pokrenula proizvodnju modernizovane verzije projektila.

#6 Rusija već poseduje super tihe, nuklearne podmornice koje bukvalno ne mogu da se detektuju kada se nalaze pod vodom.

Ove podmornice mogu da se približe obali SAD bez straha da će biti detektovane. Zapravo, jedna takva podmornica je plovila Meksičkim zalivom nekoliko nedelja 2012. godine, a da nije bila detektovana. Sada Rusija lansira novu klasu podmrnica koje poseduju „naprednu stelt (stealth) tehnologiju“. Mornarica SAD je otvoreno priznala da ne može da prati ove podmornice kada se nalaze pod vodom. To znači da Rusi mogu da se približe obali i lansiraju nuklearke kad god požele.

[adsenseyu1]

#7 Ruski mediji izveštavaju o tome da će 60% svih ruskih nuklearnih projektila imati sposobnost izbegavanja radara do 2016. godine.

Rusko ministarstvo odbrane ima u planu da završi naoružavanje Strateških projektilskih snaga (Strategic Missile Forces) u roku od šest godina.

#8 Prvi put ikad, Rusija ima više postavljenih strateških nuklearnih bojevih glava od SAD.

Rusija trenutno ima 1.643 postavljene bojeve glave na interkontinentalnim balističkim projektilima, projektilima koji se lansiraju sa podmornica i teškim bombarderima. SAD poseduju 1.642 postavljene bojeve glave.

#9 Rusija ima ogromnu prednost nad SAD i NATO po pitanju taktičkih nuklearnih oružja.

Amerikanci su toga svesni. Bili su ubeđeni da Rusija nikada više neće moći da se uzdigne. Sada je suviše kasno.

Danas NATO države poseduju samo 260 taktičkih nuklearnih oružja u ETO. SAD poseduju 200 bombi ukupnog kapaciteta 18 megatona. One se nalaze u šest vazduhoplovnih baza u Nemačkoj, Italiji, Belgiji, Holandiji i Turskoj. Francuska ima 60 atomskih bombi više. To je uglavnonm to. Rusija, prema konzervativnim procenama, poseduje 5.000 ratzličitih klasa TNW – od Iskander bojevih glava do torpeda, vazdušnih i artiljerijskih bojevih glava. SAD na svojoj teriotoriji poseduje 300 taktičkih B-61 bombi, ali to ne menja situaciju.

[adsenseyu5]

#10 Ruski predsednik Vladimir Purin je započeo veliki „program modernizacije oružja“ koji će koštati oko 540 milijardi dolara.

Putin je rekao da će se program modernizacije oružja od 2016. do 2025. fokusirati na izgradnju niza oružja za napadanje, naoružavanje strateške i dalekometne avijacije, kreiranje PVO sistema i razvijanje visoko-preciznih konvencionalnih oružja.

On nije detaljno govorio o potencijalnom oružju, ali su se on i drugi zvaničnici više puta hvalili povodom sposobnosti novih ruskih nuklearnih projektila koji mogu da probiju bilo koji potencijalni vojni štit.

Kremlj je pojačao troškove za odbranu u poslednjih par godina za ambiciozni program modernizacije oružja koji će trajati do 2020. godine i koštati 540 milijardi dolara.

U međuvremenu, i Kinezi ulažu u ovaj vid tehnologije.

Zapravo, baš pre neki dan su Kinezi uspešno testirali novi balistički projektil koji se lansira sa podmornice.

Veruje se da kineski JL-2 interkontinentalni balistički projektil druge generacije, koji može da dobaci do SAD, već može da se postavi od strane Narodne oslobodilačke vojske.

Mnoge Amerikance sve ovo nimalo ne birne.

Mnogi Amerikanci pretpostavljaju da je nuklearni rat nemoguć.

Ipak, istina je da je uspešan napad na SAD danas verovatniji nego što je ikada bio.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]