Naslovnica ŽIVOT Kako da na lak način uništite bakterije i pesticide sa voća i...

Kako da na lak način uništite bakterije i pesticide sa voća i povrća

gefgr

Klikni i uvećaj sliku

[adsenseyu3]

Voće i povrće koje je puno bakterija i hemikalija treba oprati sirćetom, limunovim sokom i solju i blagim rastvorom deterdženta za sudove.

Treba prati i namirnice sa nejestivom korom poput lubenice i dinje, a pre čišćenja voća i povrća potrebno je očistiti i radnu površinu, daske i pribor koji ćete koristiti za rezanje i dobro oprati ruke sapunom i toplom vodom.

Ako pribor i kora nisu čisti, bakterije sa površine sirove hrane mogu doći u unutrašnjost tokom sečenja i guljenja.

Kako bi voće i povrće bili sigurni za jelo, potrebno ih je dobro oprati kako biste se rešili svih bakterija i hemikalija koje se nalaze na površini, a ispiranje pod mlazom vode često nije dovoljno. Nutricionista Branka Mirković savetuje da primenite pravilo kao kod pranja ruku.

– Ruke ne možete dobro oprati bez sapuna, a posudu gde su bili pesticidi ne možete oprati samo vodom. Čak ni dugotrajno ispiranje u vodi neće odstraniti pesticide. Uzgajivačima se ne isplati jer bi morali da ponovo prskaju posle svake kiše i zato proizvođači pesticida daju garanciju da kiša, odnosno voda, ne ispira pesticide. Sirće, rastvor sirćeta, limun i limunska kiselina uklanja bakterije sa povrća, ali ne i pesticide. Zato napravite blagi rastvor deterdžetna za sudove i operite voće i povrće koje nema oštećenu koru i dobro isperite pod mlazom vode. Dobro je isprano kada je voda potpuno bistra. Povrće i voće koje je prekriveno tankim slojem voska, a to su pre svega agrumi, pre upotrebe operite rastvorom sirćeta i vode ili guljenjem skinite vosak – ističe nutricionista.

(Žena)

[adsenseyu5][adsenseyu5]