[adsenseyu2]
Aritmija je bolest koja se javlja kao rezultat nervno-vegetativnih poremećaja, pošto srce radi pod direktnim uticajem vegetativnog nervnog sistema i drugih organa.
Veliki broj nervnih vlakana i ćelija regulišu otkucaje srca, pri čemu se mi tu ništa ne pitamo. Aritmija se često javlja kod mladih ljudi.
Do preskakanja srca može da dođe kod anemičnih i bledih ljudi, pošto je njihov organizam prilično neotporan. Glavni uzroci preskakanja srca su preteran mentalni rad, preterano vežbanje, kao i oporavak nakon ozbiljnih bolesti.
Ove bolesti mogu da traju nekoliko trenutaka, nekoliko sati ili nekoliko dana. Pacijenti mogu imati čudan osećaj u predelu srca, vrtoglavicu i nesvesticu, a ponekad i hladan znoj. Ovi napadi ne moraju da budu jaki, ali su obično veoma neprijatni.
[adsenseyu4]
Lečenje
Postoje dva recepta za lečenje ovih bolesti. Jedan se koristi za lakše, a drugi za teže oblike.
Čaj za lakše oblike aritmije i preskakanja srca:
- 50 g cvetova gloga
- 50 g listova i cvetova vresa
- 50 g stabljika preslice
- 30 g listova i cvetova matičnjaka
- 30 g listova i cvetova kantariona
- 20 g bele imele
- 20 g osušenih listova ruzmarina
Priprema i primena čaja:
Iseckajte bilje i sameljite u blenderu. U 12 dl prokuvale vode stavite 10 g mešavine bilja, kuvajte 1 minut i ostavite da se ohladi. Sipajte sve u flašu i pijte 3 puta dnevno po 1 dl pre obroka i ½ dl posle obroka. Nakon svakog obroka uzmite kašiku meda i sveže isceđenog limuna.
[adsenseyu1]
Čaj za ozbiljnije oblike aritmije i preskakanja srca:
- 40 g cvetova gloga
- 40 g cvetova i listova kantariona
- 30 g stabla vresa plavog cveta
- 20 g kore hrasta (beli deo)
- 20 g stabla majčine dušice
- 20 g sveže trave
- 20 g listova žalfije
- 20 g listova mišjakinje
- 20 g listova ruzmarina
- 10 g listova i cvetova plućnjaka
- 10 g stabljika valerijane
Priprema i primena čaja:
Iseckajte bilje i sameljite u blenderu. U 12 dl prokuvale vode stavite 10 g mešavine bilja, kuvajte 1 minut i ostavite da se ohladi. Sipajte sve u flašu i pijte 3 puta dnevno po 1 dl pre obroka i ½ dl posle obroka. Nakon svakog obroka uzmite kašiku meda i sveže isceđenog limuna.
Pored čaja, dvaput dnevno uzimajte i 30 ml limunade koja se priprema na sledeći način:
U 2 dl prokuvale i ohlađene vode stavite kašiku meda, 15 listova ruzmarina (koji se moraju usitniti), tri lista žalfije i sok od jednog limuna.
U slučaju napada, lezite na leđa i polako dišite kroz nos. Stavite hladnu oblogu na predeo tela od grudne kosti prema levom bubregu.
Webtribune.rs
[adsenseyu2]