Duterte ima političku magiju: Baš kada su rešili da mu sude na scenu stupa njegova ćerka kao najpopularniji političar u državi

Kontroverzni filipinski predsednik Rodrigo Duterte, kojem ustav ne dozvoljava da se kandiduje za novi mandat, može biti zadovoljan razvojem događaja.

U izbornoj trci za dva najviša položaja u zemlji će se izgleda uključiti i njegova ćerka i bliski prijatelj i saradnik Ferdinand Markos mlađi.

Kontroverzni filipinski predsednik Rodrigo Duterte, koji je za sebe govorio da je filipinski Hitler i, između ostalog, katoličkog papu javno nazvao kučkinim sinom, i dalje poseduju političku magiju.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Predsednički izbori u ostrvskoj zemlji u jugoistočnoj Aziji biće održani devetog maja naredne godine, a Duterte se neće boriti za novi šestogodišnji mandat, jer mu ustav države ne dozvoljava više od jednog mandata na njenom kormilu.

To je nešto što predstavlja nemalu opasnost za sedamdesetšestogodišnjeg populistu jer postoje unutrašnji i spoljašnji pritisci da mu se sudi za zločine protiv čovečnosti jer je incirao i rukovodio krvavom kampanjom borbe protiv droge u kojoj su policija i samoorganizovani građani uzeli sebi za pravo da likvidiraju koga god su smatrali dilerom ili uživaocem opojnih supstanci.

Međutim, Duterte, koji je objavio povlačenje iz politike nakon isteka svog predsedničkog mandata, je ovih dana izvukao zeca iz šešira koji će, moguće, obezbediti mirne penzionerske dane.

Naime, svega par dana pre isteka roka za prijavu predsedničkih kandidata u izbornu trku se ove nedelje uključila njegova starija ćerka Sara Duterte-Karpio, gradonačelnica grada Davao, koja je u istraživanjima javnog mnjenja proteklih meseci važila za najpopularnijeg političara u zemlji.

Četrdesettrogodišnja Sara na funkciji gradonačelnika najveće urbane celine na južnom ostrvu Mindanao je nasledila svog oca, i mada se činilo da bi isto mogla da učini i kada je u pitanju najviši državni položaj, ona se dugo dvoumila, zbog čega je njen otac je morao da se okrene svom prijatelju i političkom savezniku Ferdinandu Markosu mlađem, sinu diktatora koji je Filipinima vladao dve decenija od sredine šezdesetih.

Mlađi Markos prošlog meseca je istakao kandidaturu za predsednika, a kako je u Deterteu imao zaštitu od javnih poziva da se nastavi potraga za velikim državnim novcem i blagom koji je porodica Markos iznela iz zemlje osamdesetih, od njega se očekuje da u slučaju da bude izabran pokuša da blokira inicijative za hapšenje i suđenje vrhuški Duterteovog režima, koja se smatra odgovornom za vansudsko pogubljenje oko 12 hiljada ljudi.

Ali, kako predizborna obećanja lako mogu biti izneverena nakon pobede, Rodrigu Duterteu će sigurno puno značiti to što je njegova ćerka Sara konačno odlučila da se uključi u izbornu trku u paru sa mlađim Markosom, istaknuvši kandidaturu za potpredsednika.

Interesantno, u ostrvskoj zemlji sa 108 miliona stanovnika, ne samo predsednik, već i potpredsednik se bira posebnim direktnim izborima (odvojeno), pa čak i u slučaju da Markos mlađi ne uspe u svojoj misiji a njegova ćerka bude izabrana za potpredsednika, Rodrigo Duterte bi mogao da se nada određenom stepenu zaštite.

Ona bi, naravno, kasnije u budućnosti, recimo 2028. mogla da se kandiduje i za predsednika.

U trku za izbore sledeće godine ona se uključila kao kandidat partije desnog centra Lakas – hrišćanske i muslimanske demokrate.

Mlađi Markos je trenutno drugi najpopularniji političar u zemlji iza Sare, mada je njegova prednost u odnosu na druge predsedničke kandidate, među kojima i čuvenog bivšeg boksera Emanuela „Manija“ Pakijaoa, minimalna.

Sarin i (ili) Markosov uspeh na predstojećim izborima važan je za Rodriga Dutertea ne samo u smislu sprečavanja mogućih pravnih postupaka u zemlji, već i u pogledu odbijanja eventualnog zahteva za izručenje od strane Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, koji istražuje njegov surovi rat protiv doge.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(rts)