[adsenseyu2]
Zdravstvene koristi od čia semena su brojne, a ovo sitno seme vredi pridodati zdravstvenom režimu ishrane. Neke koristi semena se ističu više od drugih, a najbolje možete očekivati kada počnete jesti čia seme redovno.
Antioksidansi
Čia seme je puno antioksidanata koji koji pomažu telu da se izbori sa štetnim slobodnim radikalima. Takođe pomaže i štiti telo na ćelijskom nivou, pa je čak dokazano da pomaže u odbrani od raka i srčanih bolesti. Čia seme možete ubaciti u šejk, dodati u supe i salate. Ne mora da se kuva, može da se jede sirovo.
Vlakna za varenje
Čia pomaže varenju, što zauzvrat doprinosi vašem celokupnom zdravlju i blagostanju. Semenke su pune vlakana ali ne morate da unosite mnogo ovog semena. Samo jedna porcija vam daje 10 grama vlakana, što je 40% vlakana u svakodnevnoj ishrani.
[adsenseyu4]
Proteini za mišiće
Iz čia semena može se dobiti 17 grama biljnih proteina u jednom obroku od 100 grama. To predstavlja trećinu proteina. Prosečna osoba bi trebalo da ga konzumira svakog dana. Čia seme je odlična opcija za vegetarijance koji žele da zadovolje svoju potrebu za proteinima ili za bilo koga drugog ko želi da smanji količinu mesa i proizvode životinjskog porekla. Doza od 100 grama čia semena u jednom danu može doprineti ukupnom unosu proteina.
Omega-3 masne kiseline za zdravlje kardiovaskularnog sisitema
Čia seme sadrži alfa-linolne kiseline, omega-3 na biljnoj bazi, koje ne treba mešati sa omega-3 masnim kiselinama iz lososa i drugih riba. Alfa-linolne kiseline su dobre za kardiovaskularni sistem, pomažu da se izbegne srčani udar i poveća nivo holesterola.
Webtribune.rs
[adsenseyu2]
[adsenseyu1]