[adsenseyu2]
[adsenseyu3]
U evropskom patentu za aspartam piše da je jedan od sastojaka veštačkog zaslađivača aspartama fekalna materija genetski modifikovane bakterije ešerihije koli (E.coli).
Iako je ova činjenica objavljena u javnosti još 1999. godine, niko nije obratio puno pažnje na aspartam i njegovog proizvođača Monsanta koji je dodavao genetski modifikovan aspartam u gazirane sokove u Velikoj Britaniji.
U patentu se pominju „klonirani mikroorganizmi“, za koje je ustanovljeno da je u stvari genetski modifikovana bakterija E.coli. Modifikovana je kako bi proizvodila poseban peptid koji se koristi za sintetisanje aspartama.
Kultivisane bakterije proizvode proteine koji sadrže segment asparaginska kiselina-fenilalanin, koji je neophodan za proizvodnju ovog zaslađivača.
Fekalne materije bakterije se zatim tretiraju tako da se veliki peptid i slobodna karboksilna grupa pretvore u dipeptid, koji se zatim tretira alkoholom i metanolom kako bi se napravio aspartam.
Postoje velike kontroverze oko genetski modifikovane hrane i GMO giganta Monsanta. Međutim, kompanija Koka-kola je nedavno sprovela kampanju u kojoj brani upotrebu aspartama, navodeći da studije podržavaju bezbednost tog aditiva.
Webtribune.rs
[adsenseyu4][adsenseyu4]
[adsenseyu2]