Naslovnica IZA OGLEDALA Čovek star 256 godina otkrio tajnu svoje dugovečnosti

Čovek star 256 godina otkrio tajnu svoje dugovečnosti

Li_chingYuen

Upoznajte Li Čing Juena, čoveka koji je živeo fantastitčnih 256 godina! Ovo, nije u pitanju mit niti izmišljena priča.

Kako se navodi u članku New York Times-a iz 1930. godine, Vu Čung-či, profesor sa Čengdu univerziteta, otkrio je beleške Imperijalne kineske vlade iz 1827. godine u kojima ona čestita Li Čing Juenu njegov 150. rođendan, a zatim i dokument iz 1877. u kojem mu čestitaju 200. rođendan.

Dopisnik New York Times-a je 1928. godine napisao kako su mnogi starci iz Lijevog komšiluka rekli da su njihove dede poznavale Lija kad su bili dečaci, a da je Li u to vreme bio odrastao čovek.

[adsenseyu1]

Priča se da je Li Čing Juen započeo svoju karijeru sa 10 godina, sakupljajući biljke iz planinskih predela, pri čemu je otkrio da one potpomažu dugovečnost.

On je skoro 40 godina preživljavao na ishrani koja je uključivala hrastovu sjajnicu (ling-ći pečurka), godži bobice, divlji ženšen, he šu vu (Fallopia Multiflora), gotu kolu (azijska centela) i vino od pirinča. On se 1749. godine, kada je imao 71 godinu, pridružio kineskoj vojsci postavši učitelj borilačkih veština. Kažu da su Lija veoma voleli u njegovoj zajednici, da se oženio 23 puta i imao preko 200 dece.

Prema generalno prihvaćenim pričama u njegovoj provinciji, Li je rano naučio da čita i piše i već sa 10 godina je putovao u Kansu, Šansi, Tibet, Anam, Sijam i Mančuriju u potrazi za lekovitim biljem. On se time bavio prvih stotinu godina, a onda je počeo da prodaje biljke koje su ubrali drugi. On je prodavao bilje koje je koristio za svoju ishranu i pirinčano vino.

[adsenseyu5]

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF3112″]Prema rečima jednog od Lijevih učenika, Li se jednom prilikom susreo sa čovekom starim 500 godina, koji ga je naučio Kigong vežbama i dao mu preporuke za ishranu koje su mu pomogle da produži svoj život. Da li su Kigong vežbe i ishrana bogata lekovitim biljem najveća tajna dugovečnosti? Teško je otkriti, obzirom da nas Zapad uči da se starenje može „pobediti“ visokofrekventnim infracrvenim uređajima i najboljim lekovima.[/stextbox]

Lija su upitali koja je njegova tajna. On je prosto odgovorio: „Utišajte srce, sedite kao kornjača, hodajte živahno kao golub i spavajte kao pas“.

Li je tvrdio da su unutrašnji mir i smirenost uma u kombinaciji sa tehnikama disanja tajne neverovatne dugovečnosti. Očigledno, njegova ishrana je takođe igrala veliku ulogu.

[adsenseyu1]

Uz prosečan život u zapadnom svetu od oko 70-85 godina, pomisao da bi neko mogao da živi i preko 100 godina čini se pomalo čudna, a kamoli preko 200 godina. Zašto ne verujemo da bi neko mogao da živi tako dugo?

Moramo uzeti u obzir da postoje ljudi koji ne vode naporni život, ne moraju da se nerviraju zbog dugova, ne udišu zagađeni gradski vazduh i redovno vežbaju. Ne jedu prerađene šećere, brašno niti bilo koju hranu koja na sebi ima pesticide.

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF3912″]Oni ne jedu masno meso, poslastice pune šećera i genetski modifikovanu hranu. Ne koriste antibiotike. Ne konzumiraju alkohol i ne puše duvan. Pored toga što ne jedu brzu hranu, oni često konzumiraju superhranu i biljke koje pozitivno deluju na naše organe i imuni sistem. Oni takođe provode vreme u prirodi uvežbavajući tehnike disanja i meditirajući, poboljšavajući time svoje mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje.[/stextbox]

Da i mi radimo sve te stvari, život duži od 100 godina bi verovatno bio normalna pojava. Ako bismo tretirali svoje telo kako treba, ko zna koliko bismo dugo živeli.

Webtribune.rs

[adsenseyu6]