Naslovnica IZA OGLEDALA CIA priznala da koristi menjanje vremenskih uslova kao vojno oružje

CIA priznala da koristi menjanje vremenskih uslova kao vojno oružje

klimatsko oruzje cia

CIA je priznala da brojne nacije poseduju mogućnost menjanja vremenskih uslova iliti geoinženjeringa, kao i da ga koriste kao oružje u ratu.

Kilimatolog sa Ratgers univerziteta, Alan Robok, naveo je da je CIA unajmila njegov departman u Nju Džersiju kako bi kontrolisala klimatske uslove drugih nacija.

On je takođe naveo da su ga pitali da li će drugi znati da oni kontrolišu njihove klimatske uslove.

[adsenseyu1]

Robok im je rekao da bilo kakva veća manipulacija vremenskim uslovima može da se detektuje.

CIA je očigledno prilično zainteresovana za menjanje vremenskih uslova, a Robok je potvrdio glasine da je ova agencija finansirala nedavna istraživanja o geoinženjeringu.

Međutim, puno država danas ima sposobnosti da modifikuje vremenske uslove. Korišćenje vremenskih uslova kao oružja nije nov koncept, a ima čak i nekoliko primera u prošlosti kada su vremenski uslovi izmanipulisani u ratu.

[adsenseyu4]

Robok je naveo primer primene geoinženjeringa u Vijetnamu gde su američki avioni u periodu od 5 godina zasejavali oblake koji su kasnije izazivali duže kiše i produžavali sezone monsuna.

SAD su takođe koristile zasejavanje oblaka protiv Kube kako bi upropastile proizvodnju šećera.

Čak je i britanska vojska sprovodila eksperimente sa geoinženjeringom početkom pedesetih godina 20. veka.

Britanci su nakon Drugog svetskog rata sprovodili eksperiment zasejavanja oblaka pod nazivom „Operacija Kumulus“ blizu engleskog okruga Severni Devon.

[adsenseyu1]

U tom periodu je za kratko vreme palo jako puno kiše, izazvavši haos u okolnoj oblasti. Nastao je potop tokom kojeg je za 24 sata palo kiše koliko inače padne za mesec dana. Tom prilikom je stradalo 35 Britanaca.

Na ove eksperimente koji se sprovode već decenijama se troše milioni i milioni dolara.

Na primer, u ustanovu HAARP u Aljasci je uloženo na stotine miliona dolara. Ova ustanova može da menja vremenske uslove prenapajajući jonosferu.

Sve ovo vas natera da se zamislite šta tek Rusi ili Severnokorejci imaju u rukavu kada je u pitanju geoinženjering koji se koristi u vojne svrhe, zar ne?

Moguće je da će tehnologija geoinženjeringa biti još zastupljenija u budućnosti kao oružje, što je zabrinjavajuća činjenica.

Webtribune.rs

[adsenseyu4][adsenseyu4][adsenseyu5][adsenseyu5]