Naslovnica IZA OGLEDALA Cevi stare 150.000 godina pronađene u Kini

Cevi stare 150.000 godina pronađene u Kini

baigong-planina-cevi

Naučnici su otkrili nekoliko drevnih gvozdenih cevi nedaleko od planine Baigong u kineskoj zapadnoj provinciji Kingaj, koji maltene predstavlja nenaseljen region. Istraživači navode da su pored cevi pronašli i piramidalnu građevinu na obali slanog jezera.

Otkrivene cevi su različitog oblika i veličina i postavljene su na određen način. Unutar misteriozne piramide se nalazi nekoliko pećina, od kojih su se dve potpuno urušile i nemoguće im je prići. Istraživači su ušli u građevinu kroz treći ulaz, a tamo su u par navrata naišli na pod i plafon. Otkrili su i da nekoliko misterioznih cevi prolazi kroz planine. Mnoge od njih vode u obližnje slano jezero. Ove cevi su takođe pronađene i na dnu jezera i u drugim okolnim oblastima. Naučnici su zapanjeni ovim otkrićem.

[adsenseyu1]

Okolina regiona pridodaje misteriji pošto je teren pun čudno oblikovanog kamenja koje kao da izbija iz zemlje u vidu stubova. Intrigantne gvozdene cevi su različite veličine, ali najčudnije je to što su toliko stare. Procenu od 150.000 godina je napravio Institut za geologiju u Pekingu, koristeći tehniku pod nazivom termoluminiscentno datiranje. To je tehnika koja procenjuje koliko je dugo neki kristalni mineral bio izložen sunčevoj svetlosti ili toploti.

Čemu dakle služe ove cevi? Ko ih je napravio pre 150.000 godina? Prema rečima istraživača, ljudi su ovaj region naseljavali samo pre 30.000 godina, a i tada su to bili nomadi koji se nisu zadržavali, niti su posedovali bilo kakva znanja o metalurgiji. Ko je onda napravio ove cevi? Pojavilo se nekoliko teorija, a teorija o vanzemaljcima je najpopularnija. Arheolozi su pokušali da objasne ove građevine kao prirodni fenomen, ali Jang Dži, istraživač sa kineske Akademije društvenih nauka, veruje da su piramidu i čudne cevi napravila inteligentna bića.

[adsenseyu5]

Pošto nauka ne može da objasni njihovo poreklo, teorija o drevnom astronautu se čini kao sasvim moguća. Ovakav tip otkrića nije nov, a na desetine sličnih otkrića je pronađeno širom sveta, od Amerike do Rusije.

„Veliki sadržaj silicijum oksida i kalcijum oksida je rezultat dugog delovanja između gvožđa i peščara, što znači da cevi moraju biti veoma stare“, rekao je istražival Liu Šaolin, koji je sproveo testove.

Istraživači su takođe analizirali cevi u topionici, a rezultati su fascinantni. Prema testovima, 8% materijala iz cevi uopšte ne može da se identifikuje. Ostatak čine gvožđe oksid, silicijum oksid i kalcijum oksid. Što misteriju čini još većom, Ženg Điandong, član Kineske administracije za zemljotrese(CEA), rekao je da cevi pokazuju znakove zračenja. On veruje da se gvožđem bogata magma podigla iz dubina Zemlje i učvrstila pukotine u cevima.

Brojne teorije pokušavaju da objasne misteriju oko piramide i cevi starih 150.000 godina, ali još uvek se nije došlo do nekog konačnog zaključka.

Webtribune.rs

[adsenseyu5]