Naslovnica IZA OGLEDALA VAN SVOG VREMENA I PROSTORA: Misterija švajcarskog sata starog 400 godina, iz...

VAN SVOG VREMENA I PROSTORA: Misterija švajcarskog sata starog 400 godina, iz dinastije Ming

swiss watch

[adsenseyu3]

Arheolozi su otkrili minijaturni sat u drevnoj grobnici koja je bila zapečaćena preko 400 godina. Ovaj minijaturni sat je artefakt koji je apsolutno van vremena i prostora, a istraživači ne umeju da objasne ni njegovo poreklo ni misteriozni natpis koji se na njemu nalazi.

Sat je debeo oko 2 mm, a radi poređenja, najtanji satovi koji se prave danas su debeli svega 3,5 mm.

Kao da nije dovoljno samo otkriće, već i na unutrašnjosti sata piše Švajcarska. Veruje se da je ovaj sat star bar jedan vek, a još misterioznije je to što satovi nisu postojali za vreme dinastije Ming, niti je Švajcarska u to vreme postojala kao država.

U trenutuku kada su novinari i arheolozi uklanjali zemlju oko sanduka, komadić kamena se odlomio i napravio metalnu buku koja je odmah privukla pažnju svih. Na njihovo zaprepašćenje, u pitanju je bio satić koji je gotovo identičan onima koji su počeli da se koriste u Evropi 1780. godine.

[adsenseyu1]

Na satu je stajalo vreme 10:06 h, a na pozadini sata je na engleskom napisana reč Švajcarska, iako se Švajcarska kao država pojavila tek 1848. godine. Kako je to moguće? Grobnica u kojoj je sat pronađen je bila zapečaćena bar 400 godina, a gotovo je nemoguće da je čovečanstvo napravilo takav uređaj u to vreme.

svajcarski-sat-ming-dinastija

Dakle, ako Švajcarska kao država nije postojala tada, a satovi nisu bili nešto što su nosili ljudi iz dinastije Ming, otkud taj sat tamo? Ko ga je napravio i zašto? Čini se da ovaj minijaturni sat spada u listu neobjašnjenih artefakata koje istraživači ne mogu da dokuče iako su izvršili razne analize misterioznog sata.

Što je još interesantnije, analiza je pokazala da minijaturni sat potiče iz 900. godine nove ere. Kako je moguće da je nešto tako složeno napravljeno tada? Zašto ne postoje nikakvi zapisi o proizvodnji tako nečega u ljudskoj istoriji sve do 18. veka? Šta sve to znači?

„Kada smo uklanjali zemlju oko sanduka, kamenčić je pao na zemlju i napravio metalni zvuk“, rekao je Đang Janju, bivši kustos muzeja Guanksi. „Podigli smo objekat i otkrili da je u pitanju prsten. Nakon što smo ga pregledali malo bolje, ustanovili smo da je ipak u pitanju sat“.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]