BRITANSKI EKSPERT PORUČUJE SRBIMA: „Ne dajte Kosovo jer članstvo u EU nije vrhunac ljudskog postojanja“ – VIDEO

mitrovica

U osvrtu na blokirani dijalog Beograda i Prištine, britanski stručnjak Džordž Semjueli kaže da je problem što je jedino rešenje koje bi EU prihvatila da Srbija stavi svoj potpis pod priznanje Kosova, na šta ona nije spremna.

Ne smatra da je izlaz u razmeni teritorija, već, po njemu, Srbija treba da se drži principa da je Kosovo i Metohija njena teritorija, čak i po cenu da ne uđe u EU jer, najzad, članstvo u Uniji „nije vrhunac ljudskog postojanja“.

Štaviše, ako bi Srbija ušla u EU, napominje Semjueli, odnosi kakve ima sa Rusijom morali bi momentalno da prestanu: „Morali biste da napravite civilizacijski izbor — ili ste sa nama, ili sa Rusijom.“

Prema njegovom mišljenju, jedno od objašnjenja zašto se Zapad tako žestoko okomio na Srbiju od kasnih devedesetih, jeste što Srbe vide kao „produženu ruku Rusije, rusko oruđe na Balkanu“.

„Dok god su Srbi tu i imaju neki uticaj, tu su i Rusi koji vrše neki uticaj. I to je veoma važan momenat — Zapad, NATO apsolutno su rešeni da jednom za svagda oteraju Rusiju sa Balkana“, uveren je Džordž Semjueli.

Tanja Trikić (Sputnik)