Bol u donjem delu leđa je posledica nedostatka jednog minerala

Prema istraživanjima nedostatak ovog vitamina dovodi do ozbiljnih medicinskih poremećaja kao što su osteoporosis, dijabetes tipa 2 i kardiovaskularna oboljenja.

Magnezijum je važan mineral koji je uključen u mnoge aspekte našeg zdravlja. Magnezijum učestvuje u više od nekoliko stotina biohemijskih reakcija, i doprinosi normalnom balansu elektrolita u telu, normalnoj funkciji mišića i nerava, učestvuje u mnogim funkcijama koje obavlja nervni sistem. Takođe je potreban i za procese koji stvaraju DNK, proteine i kosti.

Grčenje mišića

Usled nedostatka magnezijuma dolazi do grčenja mišića i bolova u donjem delu kičme. Magnezijum je mineral koji dopušta našim mišićima da se opuste. Kada našem telu nedostaje magnezijum, počinjemo da imamo problema sa mišićima, osećamo česte grčeve ili trzaje mišića, ponekad imamo i tikove facijalnih mišića. U ekstremnim situacijama, grčevi mogu dovesti do hronične nesanice.

Nepravilne srčane kontrakcije

Manjak magnezijuma takođe može imati negativan efekat na srčane mišiće. Pošto ovaj mineral omogućuje pravilne kontrakcije srčanih mišića, njegov nedostatak može dovesti do srčane aritmije, koja uvećava šansu za srčanim udarom, kao i moždanim udarom.

Depresija i loše raspoloženje

Pre više od jednog veka, lek za depresiju bio je magnezijum. Pre više od jednog veka, bilo je uobičajeno za doktore da prepisuju magnezijum pacijentima koji pate od depresije. Danas, veza između nedostatka magnezijuma i lošeg raspoloženja je zaboravljena, iako mnoga istraživanja teže tome da je ponovo osnaže.

Neprijatno zujanje u ušima

Tinnitus je medicinski izraz za zujanje u ušima. Iako je tinnitus često uzrokovan infekcijama, do njega takođe može doći usled unošenja premale doze magnezijuma u organizam. Stoga, ukoliko imate ovakve probleme, pokušajte da povećate dozu magnezijuma koju svakodnevno unosite i proverite da li je to prekinulo neprijatno zujanje u ušima.

Kamen u bubregu

Većina ljudi veruje da je dobijanje kamena u bubregu uzrokovano nedostatkom kalcijuma. Međutim, novija istraživanja teže tome da pokažu da nedostatak magnezijuma takođe može biti uzrok ovog obolenja. Upravo zato, konzumiranje namirnica koje su bogate magnezijumom može izlečiti ovu bolest.

(novosti.rs)