Naslovnica IZA OGLEDALA Begunci iz Alkatraza su ipak preživeli

Begunci iz Alkatraza su ipak preživeli

Sudbina Frenka Morisa i braće Anglin, Džona i Klarensa, najpoznatijih begunaca iz ozloglašenog Alkatraza, i dalje je obavijena velom tajne. Legende se ispredaju i danas, pola veka od njihovog bekstva, a tim holandskih naučnika je objavio studiju koja ukazuje na to da je spektakularna akcija mogla biti uspešna.

Beg kroz tunel iskopan kašikama, a zatim kroz jaku morsku struju zaliva San Franciska, pomoću 50 kabanica pretvorenih u čamac, improvizovanih vesala i harmonike umesto pumpe za vodu zvuči potpuno nemoguće, ali istraživanje tima koji je predvodio naučnik Rolf Hut predvidelo je i drugačiji ishod.

Hutov tim je koristio interaktivni model za proračune porasta nivoa vode u Zalivu i podatke iz 12. juna 1962. godine, a zatim je u takvo okruženje „porinuo“ 50 virtuelnih čamaca, na svakih 30 minuta realnog vremena.

„Moj kolega Olivije Hoes je radio na modelu 3Di, u saradnji sa mnogim holandskim kompanijama, vladinim agencijama i univerzitetima. U pitanju je model visokih performansi, koji sa velikom preciznošću simulira kretanje vode i tela u vodi u deltama reka i zalivima. Korišćen je i za predviđanje kretanja vode kod San Franciska, pa smo pomislili da bismo mogli da ga iskoristimo i da simuliramo događaj iz 1962. godien“, kaže Hut, koji dodaje da ga je inspirisala i jedna epizoda emisije „Mythbusters“.

[adsenseyu4]

Model je pokazao da su robijaši mogli da se probiju kroz dva i po kilometra jake struje, da su krenuli između 23 časa i ponoći, direktno ka severu, uz brzinu od jednog kilometra na sat, što bi bilo „olimpijsko veslanje“.

„U takvim uslovima, oni bi mogli da se dočepaju severne strane mosta Golden gejt i izbegli bi kontra-struju, koja bi ih sigurno odvela u smrt i hipotermiju“, naveo je Hut, a prenosi BBC.

S obzirom na to da su učinili nemoguće samim begom iz zidina Alkatraza, prevarivši čuvare lutkama napravljenim od sapuna, papira i kose, o čemu govori i film „Bekstvo iz Alkatraza“ u kom Frenka Morisa igra Klint Istvud, moguće je i da su izigrali smrt i sa druge strane, odnosno da su, uprkos onome što se veruje u poslednje 52 godine, preživeli.

Tela trojice pljačkaša nikada nisu pronađena, a Moris bi danas imao 87 godina, a braća Englin 83 i 84 godine.


(B92)

 [adsenseyu1]