Čini se da nakon prekomerne upotrebe na ljudima i povećane upotrebe nad životinjama sa fabričkih farmi, antibiotici postaju beskorisni. Učestalost otpora je još jedan od faktora koji je doveo do otpora na antibiotike.
„Nije teško učiniti da mikrobi budu otporni na penicilin u laboratoriji tako što ih izložite koncentracijama nedovoljnim da ih ubiju,“ objasnio je Aleksandar Fleming, tvorac prvog antibiotika, penicilina, 1945. godine. „Postoji opasnost da se neuk čovek tretira količinom nedovoljnom za ubijanje mikroba i tako ih učini otpornim.“
Dok su bakterije postojale na Zemlji od vajkada, prekomerno izlaganje antibioticima je dovelo do porast superbakterija koje su otporne na većinu antibiotika.
[adsenseyu1]
10 namirnica koje su prirodni antibiotici
- Med
Kao što je rečeno u nedavnoj studiji sa Salva Regina univerziteta u Njuportu, Roud Ajlendu, sirov med je jedan od najmoćnijih antibiotika poznat čoveku. Po rečima glavne autorke Suzan M Mešvic „jedinstveno svojstvo meda leži u njegovoj sposobnosti da suzbije infekciju na više nivoa, otežavajući bakteriji da bude otporna. „
Med koristi drugačije modalitete da ubije bakterije i koristi kombinaciju oružja poput osmotskog efekta, hidrogen peroksida i polifenola.
- Koloidno srebro
Kao što je objašnjeno u knjizi Gregorija A. Gora – „Pobedite karcinom“:
Srebro je korišćeno pre 1200 godina od strane Egipćana, Rima, Grka, mornara, a zatim i pionira koji su naseljavali Ameriku. Oni su ga koristili za razne bolesti, kao i da čuvaju tečnosti i hranu od kvarenja. Pre 1938. i antibiotika, koloidno srebro su koristili doktori kao glavnu supstancu za suzbijanje bakterija na prirodniji način od današnjih antibiotika. Antibiotici mogu naškoditi našim bubrezima i jetri. Koloidno srebro promoviše isceljivanje.
- Paskalit
Paskalit je oblik betonske gline sa neverovatnim isceljujućim moćima. Kada se koristi površinski, izvlači infekcije iz rana za nekoliko sati ili dana, dovodeći do potpunog oporavka. Prva upotreba paskalita datira još od 1930ih, kada je zatočenik Emil Paskal primetio da prekrivanje svojih isušenih ruku supstancom obnavlja i leči ih.
- Kurkuma
Kurkuma se dugo koristi u brojnim kulturama zbog svojih isceljujućih svojstava i sposobnosti da leči mnoge bolesti. Njeno antiupalno i antibakterijsko svojstvo je čine izuzetno efikasnom za tretiranje bakterijskih infekcija, a površinsko korišćenje kurkume dokazano leči MRSA i druge rane na koži.
- Ulje od origana
Pored toga što je najmoćnije za ubijanje bakterija, esencijalno ulje origana je takođe efikasno za tretiranje infekcije stafilokoka poput MRSA. Poseduje antiparazitsko, antigljivično, antivirusno, antiseptičko, analgetsko i antioksidantsko dejstvo. Kako se navodi u studiji iz 2001. godine, sposobnost ovog ulja da ubije klice je efikasna kao i kod većine antibiotika.
- Ekstrakt maslinovog lista
Ekstrakt maslinovog lista se već dugo koristi za lečenje bakterijskih infekcija i mnoge evropske bolnice ga kroiste i danas za tretiranje MRSA infekcije. Takođe je poznato da suzbija infekcije otporne na antibiotike i pospešuje imunitet.
- Ulje čajevca
Ulje čajevca je vrlo moćno i dokazano je da ubija MRSA bakterije otporne na antibiotike na koži.
Napomena: ukoliko planirate da ga koristite za ovu svrhu, koristite isključivo nerazblaženo.
[adsenseyu4]
- Kanadski ljutić
Ovo bilje postaje sve popularnije ovih dana, a nedavno je dobilo reputaciju kao moćan pojačivač imuniteta i biljni antibiotik. Po Herbwisdom.com, Indijanci su ga koristili za lečenje upalnih bolesti poput infekcija disajnog, digestivnog i genitourinarnog trakta.
- Ehinacea
Ljudi su dugo vremena koristili ehinaceu da se izbore sa infekcijom i otvorenim ranama poput dipterije, trovanja krvi, otvorenih rana i drugih bakterijskih bolesti. Ovih dana ehinacea se koristi za regulisanje simptoma prehlade i gripa.
- Beli luk
Cele knjige su pisane o ovom ukusnom povrću i njegovom širokom dijapazonu lekovitih svojstava i primena u medicini. Zapravo, beli luk se koristio još pre 1700ih za zaštitu ljudi od kuge. Takođe je poznat po svojim moćnim antigljivičnim, antivirusnim i antibiotičkim svojstvima.
Webtribune.rs