Naslovnica ŽIVOT Agronom Vikulov otkrio da se možete otrovati ranom lubenicom i dinjom, evo...

Agronom Vikulov otkrio da se možete otrovati ranom lubenicom i dinjom, evo zašto

       

Rane lubenice i dinje mogu da sadrže velike količine nitrata, upozorio je agronom Vladimir Vikulov.

Dao je savete kako smanjiti rizik od trovanja prilikom korišćenja ovih plodova.

Da bi lubenice i dinje ranije dospele na police, farmeri koriste značajnu količinu mineralnih đubriva. Kao rezultat toga, višak nitrata može da se akumulira u ovim plodovima, primetio je agronom Vladimir Vikulov.

Prema njegovim rečima, bolje je ne zanositi se ranim lubenicama i dinjama.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

„Postoje rane sorte lubenica i dinja, već nam se donose iz inostranstva, pre svega iz Turske. Ali mislim da je bolje da se njima ne zanosimo. Neki farmeri mogu da greše ako koriste povećane doze mineralnih đubriva da bi dobili ranu žetvu jer onda imaju tendenciju da akumuliraju nitrate“, objasnio je Vladimir Vikulov.

Da bi se smanjio rizik od trovanja solima azotne kiseline, rane lubenice i dinje treba konzumirati u malim porcijama, smatra agronom.

[adsenseyu1]

„U konzumaciji lubenica i dinja važna je umerenost. I druge kulture mogu da gomilaju nitrate, ali mi ih ne jedemo u takvim količinama kao bostan.

Uostalom, neki ljubitelji jedu lubenice i dinje u kilogramima. Bolje je za mladog i zdravog da osoba ne jede više od 200-300 grama ranih lubenica i dinja odjednom. Deca i stari treba da konzumiraju još manje da ne bi došlo do trovanja“, savetovao je Vladimir Vikulov.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social