Naslovnica ŽIVOT 7 namirnica koje ne smete jesti

7 namirnica koje ne smete jesti

[adsenseyu2]

vcfdh437ghd

[adsenseyu3]

Znate li razliku između namirnica sa malo dodatnih masti i šećera i namirnica koje sadrže opasne kancerogene stvari koje mogu izazvati dugoročnu štetu vašem zdravlju?

Ultrakancerogene namirnice koje bi trebalo da izbegavate:

Mesne prerađevine

Meso pripremljeno dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso koje sadrži hemijske konzervanse povezuje se sa povećanim rizikom od raka debelog creva. Većina tih vrsta mesa proizvodi se sa kancerogenim sastojkom poznatim kao natrijum nitrit, koji se koristi da bi meso dobilo jarko crvenu boju, kako bi izgledalo sveže. Studija koju je 2005. godine sproveo Havajski univerzitet pokazuje da prerađeno meso povećava rizik od raka gušterače i do 67% posto.

Viršle se prave od delova životinjskih organa, tkiva, komadića kostiju i hrskavice i drugih neukusnih delova. Životinje od kojih se ovaj proizvod pravi su, uglavnom hranjene žitom pomešanim sa hormonima, antibioticima, pesticidima i fekalnim stvarima.

[adsenseyu1]

Ove prerađevine uključuju: slaninu, kobasice, viršle, šunku, parizere, salame, ali i sve vrste crvenog mesa koje se koristi u zamrznutim vrstama obroka.

Gazirana pića

Sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i veštačkih sastojaka koji nemaju hranjivu vrednost. Jedno gazirano piće sadrži oko 70 grama šećera. Prema istraživanjima, najpopularnija dijetalna i “regularna” gazirana pića imaju isti uticaj na zubni sjaj kao i akumulatorska kiselina, što dovodi do povećanja osetljivosti zuba i pojave karijesa uprkos dobroj oralnoj higijeni.

Istraživanje koje je sproveo Univerzitet iz Minesote pokazuje da osobe koje popiju minimalno dva gazirana pića sedmično, skoro udvostručuju rizik od raka gušterače. Gazirana pića tamne boje sadrže hemikaliju poznatu pod nazivom 4-metilimidazol, nusprodukt hemijske prerade, koji se koristi kako bi se stvorila veštačka boja. Istraživanja povezuju 4-MEI s rakom.

Čips

Pun je trans-masti odnosno hidrogenizirane biljne masti, ugljikohidrata, natrijuma, pojačivača ukusa, boja i konzervansa. Sve navedeno može da uzrokuje začepljenje arterija. Visoka temperatura na kojoj se čips proizvodi obično uzrokuje stvaranje kancerogenih stvari, kao što je akrilamid koja se također nalazi i u cigaretama.

[adsenseyu4]

Prema profesoru Deila Haris, akrilamid izaziva nekoliko stotina hiljada slučajeva raka godišnje. Čak i čips sa smanjenim sadržajem trans-masti može sadržavati akrilamid.

Kokice za mikrotalasnu

Hemikalije koje se nalaze u unutrašnjem omotaču vrećice, uključujući perfluorooktansku kiselinu, deo su klase spojeva koja se mogu povezati s neplodnošću kod ljudi. Tokom istraživanja, ustanovljeno je da hemikalije uzrokuju pojavu raka jetre, testisa i gušterače.

Prilikom spremanja u mikrovalnoj, hemikalije isparavaju i povlače se u unutrašnjost kokica.Većina proizvođača je obećala da će izbaciti ovu kiselinu do 2015. godine.

Uzgojeni losos

On ne samo da sadrži znatno manje količine vitamina D u poređenju sa “divljim” lososom, već sadrži i ogromnu količinu raznih zagađenja, kao što su polihlorovanim bifenilima, kancerogene hemikalije i razne pesticide, od kojih je najčešći dihlor-difenil-trikloretan. Ovakav losos se može konzumirati jednom u pet meseci, bez straha da će se povećati rizik od raka. Ribe iz uzgoja se obično leče visokom dozom antibiotika.

[adsenseyu1]

Jabuke i druge vrste “prljavog” voća

Prema istraživanju američke radne grupe za životnu sredinu, namirnice koje u proseku sadrže najviše pesticida su jabuke. Sadržaj pesticida u više od 700 testiranih uzoraka iznosi 98% posto. Ostale visoko kontaminirane namirnice uključuju grožđe, jagode, krompir i pomorandže.

Od testiranih uzoraka, više od 90% posto sadrži tragove pesticida. Pored toga što su otrovni za ljude, pesticidi mogu povećati rizik od nekih vrsta raka, a pojedina istraživanja pokazuju da izloženost majki može povećati rizik od smanjenja koeficijenta inteligencije i hiperkinetičkog poremećaja kod dece. Dakle, vodite računa da dobro operete voće i povrće.

Paradajz iz konzerve

Unutrašnjost ambalaže većine konzerviranih namirnica sadrži bisfenol-A, hemikaliju koja se ponaša kao estrogen i koja remeti hormonalnu aktivnost organizma. Istraživanja povezuju ovu hemikaliju sa srčanim oboljenjima, oštećenjima creva, neplodnošću i drugim reproduktivnim problemima.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, izloženost bisfenolu A je vrlo raširena u celom svetu. Paradajz u konzervi je posebno opasan, jer se zbog njegove visoke kiselosti neprijateljska hemikalija zadržava unutra. Litar konzervirane paradajiza obično sadrži oko 50 mcg bisfenola A, a to je dovoljno visok nivo koji može da utiče na ljude, posebno na decu.

(Novosti.rs)

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]