Naslovnica ŽIVOT 5 namirnica koje jačaju imunitet i raspoloženje – Ovo su najveći izvori...

5 namirnica koje jačaju imunitet i raspoloženje – Ovo su najveći izvori Omega 3 u hrani

Iako Omega-3 masnih kiselina ima najviše u ribi s masnim tkivom, ako niste ljubitelj ribe možete uneti dovoljno i kroz druge izvore – prvenstveno semenke bundeve i lana, orahe te čia semenke

Omega-3 masne kiseline smanjuju upalne procese u organizmu koji se povezuju s bolestima srca, dijabetesom, artritisom i određenim vrstama karcinoma.

One pomažu u kontroli krvnog pritiska, ublažavaju bol u zglobovima i podižu raspoloženje, a osim toga su poznati ‘imuno busteri’.

Riba – najbolji izbor

Najpoznatiji izvor su ribe poput tune, sardina i lososa, a preporučuje ih se jesti dva do tri puta nedeljno.

Preporučeni dnevni unos jest 500 miligrama na dan, a oni koji ne vole ribe mogu to nadoknaditi čia semenkama, bundevom, semenkama lana i orasima.

Čia semenke

Jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina su čia semenke koje osim tog sadrže višekalciju nego mleko.

Jedna porcija čia semenki sadrži pet grama omega-3 masnih kiselina što je više nego losos. Suptilnog su okusa i mogu se dodati jogurtu, salatama i zobenim pahuljicama.

Semenke lana

Četvrtina šolje sadrži oko sedam grama omega-3 masnih kiselina. Preporučuje ih uvrstiti u prehranu jer štite srce, smanjuju rizik od dijabetesa i moždanog udara. Od toga će profitirati i nokti kojima su neophodne masne kiseline za dobro zdravlje.

Orasi

Oni su bogati omega-3 masnim kiselinama koje podižu raspoloženje i poboljšavaju kognitivne funkcije mozga.

Studije su potvrdile da ti sastojci smanjuju osećaj anksioznosti i ublažavaju simptome stresa te snižavaju povišeni krvni pritisak. Četvrtina šolje sadrži oko 2,8 grama omega-3 masnih kiselina.

Bundeva

Bundeva i njene semenke odličan su izvor omega-3 masnih kiselina te vitamina A i C. One štite zdravlje srca i očiju, jačaju mišiće i podižu raspoloženje.

Istraživanja su potvrdila da su ljudi, koji redovno jedu hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, ređe su depresivni pa ih se preporučuje jesti najmanje dva puta nedeljno, prenosi 24sata.hr.

(24sata.hr)