Zbog ovih 6 znakova napustite vezu i bežite od njega

fdgrddfs

Ako vam je veza postala zatvor u kojem preispitujete svaki svoj postupak, možda ste pod uticajem emocionalnog manipulatora.

Događa li vam se da se stalno izvinjavate za nešto, a vi ste povređeni? Umanjuje li partner vaša osećanja kao da nisu jednaka njegovima? Ako je vaš odgovor „da“, vrlo je verovatno da ste zapeli u nezdravoj vezi s tzv. emocionalnim manipulatorom i samo je pitanje vremena kad ćete ostati slomljenog srca.

Emocionalni manipulatori iskorišćavaju vaše slabosti i koriste se vašim rečnikom u postizanju svojih ciljeva – i baš kad vam je svega dosta i razmišljate o prekidu, izvini se za sve uz obećanje kako će se promeniti.

Pročitajte kojih šest jasnih znakova ukazuju da ste u lošoj vezi iz koje bi što pre trebalo da pobegnete glavom bez obzira.

1. Umanjuje li partner vaša osećanja?

Emocionalni manipulatori drže samo do svojih osećanja i potreba. Ako mu se poverite kako se iz nekog razloga osećate loše, ućutkaće vas uz objašnjenje da ste smešni i preterujete. Najjezivije je što su toliko uverljivi pa im čak i poverujete. Oni se nikad ne izvinjavaju, naprotiv, uvek ste vi krivi za sve. Nađete li se u situaciji da preispitujete sopstvena osećanja i bojite se kako preterano reagujete ili ste preosetljivi, vreme je da krenete dalje.

2. Spušta li vas na zemlju?

Dok ste napolju u društvu, ne libi se da vas uvredi ili da vam se ruga zbog neke vaše nespretnosti. Emocionalni manipulator jedva čeka vašu grešku ili propust kako bi vam to „nabio“ na nos. Međutim, on to radi toliko neprimetno da zapravo sve ispada kao bezazlena šala, a vi duboko u sebi patite i osećate se osramoćeno. Stvari mogu postati još gore ako ste navikli na takav tretman u svojoj porodici pa niste ni svesni toga da ste žrtva manipulatora. Zato je važno informisati se o tome šta je u redu, a šta nije jer se loše ponašanje ne sme tretirati kao normalno. Nastavi li partner da vas omalovažava i nakon što mu priznate koliko vas bole njegove reči, trebalo bi da izađete iz takve veze što pre.

3. Smatra li vas odgovornim za svoje loše ponašanje?

Emocionalni manipulator nikad ne preuzima odgovornost za svoje loše postupke. Šta god učinio, pronaći će način da vas optuži za svoju agresivnost ili ljutnju. Na primer, viče li na vas dok vas ispituje da li je platio račune, to će opravdati rečima kako znate da je pod stresom zbog posla i da je zato nervozan. Zapamtite kako ovaj tip ljudi, štagod loše učinio, ns everovatnom lakoćom izbegava krivicu.

4. Odbija li da vam da objašnjenje?

Na pitanje zašto je loše volje odgovara kako vi to ionako ne biste razumeli. Na taj način suptilno dovodi u pitanje vašu inteligenciju, jer zapravo nema volje sa vama normalno da razgovara. Da stvar bude gora, ne povučete li se odmah nakon takve izjave, naljutiće se na vas jer mu ne date prostora.

5. Njemu je uvek gore nego vama?

Požalite li se kako ste imali loš dan na poslu, on već ima spreman odgovor – njegov je bio još lošiji. Emocionalni manipulator drži samo do sebe i ne pada mu na pamet da teši vas ako se osećate loše. Vaša su osećanja još jednom povređena i osećate krivicu što ste uopšte pokušali da razgovarate.

6. Promeni li se jedino kad je vama svega dosta?

Oni znaju da osete kad je vaše strpljenje pri kraju i razmišljate o prekidu veze. Tada postaju neverovatno dragi i šarmantni, čak se i izvinjavaju zbog sveg zla koje su vam naneli, ali jednom kad vas pridobiju, vrlo brzo se sve vraća na staro. Bežite glavom bez obzira, jer će vas emocionalni manipulator do temelja uništiti. Verujte u sebe i radite na samopouzdanju. Negujte svoj unutrašnji mir i uvek budite neutralni.

(24sata.hr)