Naslovnica IZA OGLEDALA TEŽAK UDARAC ZA MI6: „Britanci su me prevarili, Putin nije ubio mog...

TEŽAK UDARAC ZA MI6: „Britanci su me prevarili, Putin nije ubio mog sina“, tvrdi Litvinjenkov otac

Valter Litvinenko

Otac pokojnog ruskog bezbednosnog oficira, Aleksandra Litvinjenka, rekao je da je pokrenuo kampanju protiv ruske vlasti, ali da se predomislio nakon što je Aleksandrova udovica otkrila da je njegov sin radio za britansku obaveštajnu službu.

Nakon što je njegov sin umro u Londonu od radioaktivnog trovanja polonijumom u novembru 2006. godine, Volter Litvinjenko je bio među onima koji su optužili Rusiju za ubistvo Aleksandra.

[adsenseyu1]

Međutim, on je promenio svoj stav nakon što je udovica njegovog sina navela da je on radio za britansku obaveštajnu službu.

„Da sam znao ranije da je moj sin radio za MI6, ne bih pokušavao ništa da uradim. Mada, još uvek nisam 100% siguran da je zaista radio za njih“, rekao je Volter u intervjuu za RT.

Volter je dodao da su Rusi imali pravo da ga ubiju kao izdajicu ako je on zaista prebegao u britansku obaveštajnu službu iz ruske bezbednosne službe FSB.

„Ranije sam bio ubeđen da on nije bio izdajica, ali sada više nisam siguran“, rekao je Volter.

[adsenseyu4]

On je rekao da je njegov sin žrtva velike špijunske igre, ali sumnja da je Andrej Lugovoj, kojeg britanska policija sumnjiči za ubistvo, umešan u njegovu smrt.

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF470F“]„FSB ne bi poslao neku budalu koja bi prosula polonijum na sebe i ostavila tragove posvuda. Neko je namerno ostavio tragove polonijuma na Lugovoju. Tragovi polonijuma su se nalazili na stadionu, na putu, pa čak i u avionu. Ne verujem da bi Lugovoj mogao biti takva budala da tako nešto dozvoli“, rekao je on.[/stextbox]

Volter Litvinjenko je napisao mnoštvo članaka i dao nekoliko intervjua u kojima je optužio Kremlj za razne zločine, uključujući i ubistvo njegovog sina.

[adsenseyu1]

„Vodio me je bes zbog smrti mog sina. Bio sam ubeđen da ga je ubila ruska tajna služba“, objasnio je on.

On je rekao da se kaje što je optužio Rusiju i tadašnjeg premijera Putina za zločin.

„Bila je to bolest od koje sam se izlečio. Ja sam psihijatar i znam da je za sve kriv neobuzdani bes“, rekao je on.

Jeziva smrt Aleksandra Litvinjenka je postala ogroman skandal koji je pogoršao odnose između Rusije i Velike Britanije na nekoliko godina. Rusija je odbila da izruči Lugovoja za sušenje u Londonu, a Velika Britanija je odbila da prihvati da se Lugovoju sudi u Rusiji.

[adsenseyu4]

Neki zapadni mediji su optužili Moskvu da je organizovala ubistvo Litvinjenka zbog njegovih antiruskih stavova.

Britansko pravosuđe je za sada potvrdilo da je uzrok Litvinjenkove smrti bilo trovanje polonijumom, mada je još uvek nepoznato kako se to dogodilo i ko je kriv za to.

Nakon smrti njegovog sina, Volter Litvinjenko se preselio u Italiju sa ženom i decom. Ovaj sedamdesettrogodišnjak je danas udovac koji nema ni ušteđevine ni prihoda i koji je veoma nostalgičan za svojim domom u Rusiji.

On je rekao da je mislio da će rizikovati živote svoje porodice ukoliko pokuša da se vrati u Rusiju. Međutim, sada misli obrnuto.

Andrej Lugovoj, biznismen kojeg Skotland Jard optužuje za ubistvo ruskog dezertera, govorio je za RT o promeni mišljenja Litvinjenkovog oca.

„Komentari Litvinjenkovog oca samo potvrđuju ono što sam ja govorio godinama, a to je da britanske optužbe ne bi dobile presudu na sudu“, rekao je on.

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF3E17″]Lugovoj je naveo kako su britanske tajne službe pokrenule kampanju s ciljem „diskreditovanja Rusije“. On je takođe rekao da su izjave Litvinjenkovog oca osramotile britansku obaveštajnu zajednicu.[/stextbox]

Novinar Guardian-a, Nil Klark, rekao je za RT da je priča o Litvinjenku poslužila za širenje rusofobije na Zapadu.

„Britanski mediji pokrivaju samo one priče od kojih imaju neke koristi, a 2006. godine je glavni cilj bio da svi misle kako je zli tiranin Putin naredio FSB-u da ode u London i ubije Litvinjenka iako nisu predstavljeni nikakvi dokazi za to“, rekao je on. „Tada je vladala žestoka kampanja rusofobije u zapadnim medijima“.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]