Naslovnica IZA OGLEDALA Stručnjak za klimatske promene: Globalno zagrevanje je greška, Zemlja se hladi i...

Stručnjak za klimatske promene: Globalno zagrevanje je greška, Zemlja se hladi i ulazi u malo ledeno doba

ledeno doba

[adsenseyu2]

Dr Dejvid Evans, koji se ranije bavio formulisanjem klimatskih modela, rekao je da su predviđanja o globalnom zagrevanju jedna velika greška.

Ovaj akademik iz Perta u Australiji, koji je matematički analizirao složene pretpostavke kako bi predvideo klimatske promene, otkrio je da će globalna temperatura stagnirati do 2017. godine, kada će početi da se hladi, dovodeći do „malog ledenog doba“ 2030. godine.

On je rekao da u standardnim modelima postoji greška i da je to dovelo do pogrešnih predviđanja o porastu temperature.

Evans je ustanovio da je fizika, koju naučnici koriste kako bi proračunali osetljivost na ugljen-dioksid tačna, ali da nije pravilno primenjena.

On je pronašao dva razloga zašto je to tako.

„Ne postoje empirijski dokazi da porast nivoa ugljen-dioksida utiče na porast temperature Zemljine površine kao što Panel o klimatskim promenama UN tvrdi.

[adsenseyu4]

Tačno je da ugljen-dioksid ima određeni efekat, ali je on 5-10 puta manji od onoga koji se navodi“, tvrdi Evans.

On je rekao da je drugi problem taj što se predviđanja ne poklapaju sa izmerenim temperaturama, dodavši da se prvi put dogodilo da se temperatura nije promenila 18 godina.

„Problem je u modelu. Ugljen-dioksid veoma malo utiče na zagrevanje, a na klimatske uslove uglavnom utiču faktori nad kojima mi nemamo kontrolu.

Farme vetrenjača i solarni paneli ne doprinose značajnom smanjenju ugljen-dioksida i u uslovima hlađenja planete sasvim su beskorisni. Oni samo predstavljaju bespotreban trošak“, rekao je Evans.

Iako je Evans ubeđen da je u pravu, on se ipak boji da svetske vlasti neće ozbiljno shvatiti njegove tvrdnje.

[adsenseyu1]

„Moja otkrića neće baš biti prihvaćena“, rekao je on.

Dr Evans navodi da se globano zagrevanje svodi na solarnu aktivnost i proces pod nazivom „albedo modulacija“, koji praktično označava porast i smanjenje reflektovanog zračenja od Sunca.

On procenjuje da će planeta između 2017. i 2021. godine da se ohladi za oko 0,3oC dok ne nastane malo ledeno doba posle 2030. godine.

Džulija Slingo, glavni naučnik britanske Meteorološke kancelarije, ne veruje u Evansovu teoriju i navodi da je povećani nivo ugljen-dioksida glavni uzročnik globalnog zagrevanja.

Ona je rekla: „Nivo ugljen-dioksida se sistematski povećava još od industrijske revolucije i zapravo je prilično brzo porastao u proteklih 50 godina, tako da su nivoi koje danas merimo barem za trećinu veći nego što su bili u proteklih 800.000 godina.

Postoji veliki broj dokaza da je ljudska aktivnost odgovorna za početak globalnog zagrevanja“.

Webtribune.rs

[adsenseyu2]