Naslovnica IZA OGLEDALA Šta se događa, pleme Inuita je uznemireno: Sunce više ne izlazi na...

Šta se događa, pleme Inuita je uznemireno: Sunce više ne izlazi na istom mestu, Zemljina osa se pomerila

inuiti23

Inuiti su domorodačko pleme Eskima koje živi na kanadskom Arktiku, Grenlandu, Sibiru i Aljasci.

Njihovi starosedeoci su pisali Nacionalnoj administraciji za svemir i aeronautiku (NASA) da im kažu da se Zemljina osa pomerila. Oni ne veruju da emisije ugljen-dioksida uzrokuju klimatske promene.

Starosedeoci Inuita primećuju klimatske promene po topljenju glečera, propadanju kože foka zbog opekotina i nestajanju leda. Oni veruju da su promene na nebu odgovorne za klimatske promene.

[adsenseyu1]

Starosedeoci kažu da Sunce više ne izlazi na istom mestu, da su dani topliji i da duže traju.

Zvezde i Mesec su takođe na drugačijem mestu na nebu i to utiče na temperaturu. Inuiti se oslanjaju na položaj Meseca i zvezda kako bi opstali pošto oni pola godine žive u mraku.

Starosedeoci kažu da više ne mogu da predvide vremenske prilike kao ranije. Oni primećuju da topli vetrovi menjaju snežne obronke, te im je mnogo teže da se orijentišu. Sve je više polarnih medveda, te se dešava da oni zalutaju među naselja Inuita.

[adsenseyu4]

U aprilu 2011. godine, CNN News je preneo da je zemljotres pomerio glavno ostrvo Japana za 2,5 metra i poremetio Zemljinu osu, citirajući geofizičara Keneta Hadnata. Takođe je navedeno da je Zemljina osa pomerena za skoro 10 centimetara, prema procenama Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju u Italiji.

Astronomi se slažu da je došlo do pomeranja rotacione ose Zemlje, ali i da je bilo suptilnih polarnih promena ose u proteklih 10 godina.

Ta pomeranja uzrokuje pomeranje kontinenata, pošto se Severni pol pomera 10 cm južno svake godine u proteklih 100 godina.

[adsenseyu1]

Tim istraživača sa Univerziteta u Teksasu je koristeći NASA-in satelit GRACE otkrio da se normalno pomeranje Severnog pola na jug promenilo 2005. godine i da se on od tada kreće istočno. Oni su primetili promenu od 1,2 metra od 2005. do 2013. godine.

Njihov zaključak je da su pomeranje uzrokovale klimatske promene, koje nastaju zbog globalnog zagrevanja.

Inuiti naseljavaju najdalje severne delove kanadskog Arktika već vekovima. Oblast koju naseljavaju se stalno nalazi pod ledenim omotačem.

Oni pola godine žive na danu, a pola godine u mraku. Oni su nomadski narod, žive u šatorima od kože karibua kada je toplo, a u igloima zimi.

Inuiti su podgrupa naroda poznatog kao Eskimi, što u prevodu znači „oni koji jedu sirovo meso“. Oni govore puno različitih dijalekata koji imaju isto poreklo. Uglavnom love hranu na Arktiku za opstanak.

Oni pecaju, love morske sisare poput foka i morževa, ali i kopnene sisare poput arktičkog zeca ili karibua. Oni uglavnom jedu samo sirovo meso jer bilja gotovo uopšte nema na Arktiku.

Webtribune.rs

[adsenseyu4][adsenseyu4][adsenseyu5][adsenseyu5]