Naslovnica IZA OGLEDALA Šest metara pod zemljom nađena nacistička oprema za proizvodnju nuklearne bombe

Šest metara pod zemljom nađena nacistička oprema za proizvodnju nuklearne bombe

[adsenseyu2]

bvfkdhr8jg

[adsenseyu3]

Ostaci masivne granitne građevine, pronađene šest metara ispod zemlje na lokalitetu Sankt Georgen blizu Linca, bacaju novo svetlo na nekadašnji nacistički projekat „Bergkristal“, postrojenje na kojem su nacisti radili na razvoju nuklearne bombe.

Reditelj iz Linca Andreas Sulcer pokrenuo je istraživanje u vezi dokaza o postojanju tajnih podzemnih lavirinata koje su nacističke vlasti napravile kako bi ostvarile svoj najveći projekat u oblasti naoružanja.

Sulcer je u dokumentaciji bivših američkih agenata našao podatke da se na arealu, koje su jedinice S S koristile za vojne vežbe, nalazi ulaz u tunel. Tada je, uz odobrenje vlasnika zemljišta, počeo sa radovima na iskopavanju zemlje i naišao je na do sada nepoznatu nacističku građevinu od masivnog granita, koja se nalazila na šest metara dubine.

Radi se o ulazu sa strmim stepenicama ispod betona, za koje se ne zna gde tačno idu. Međutim, na osnovu geoelektričnih ispitivanja Sulcer pretpostavlja da postoji velika šupljina u unutrašnjosti planine do kojeg navodno vodi ovo stepenište.

[adsenseyu1]

Tokom kopanja Sulcer je pronašao opremu S S-a, a svoje otkriće on je prijavio opštini.

Predstavnici opštine Perg u prošli utorak posle podne, zajedno sa policijom, došli su do iskopina i predali Sulceru i njegovom timu prijavu zbog „radova na istorijskom terenu“.

Sulcer s tim u vezi ističe da ne vidi da je prekršio zakon jer ima odobrenje vlasnika zemljišta.

Inače, austrijske vlasti su odlučile da rasvetle teorije o postojanju postrojenja za proizvodnju naoružanja u Sankt Georgenu kod Linca, te će poznati naučnici detaljno analizirati nove činjenice.

Pretpostavlja se da su nacisti izgradili tajno postrojenje u unutrašnjosti planine u Sankt Georgenu. Veruje se da je ovo postrojenje povezano sa onim u kojem su proizvodeni avioni „Meseršmit 262“ i da je kompleks bio povezan sa koncentracionim logorom Mauthauzen-Guzen.

Nacističke vlasti koristile su zatočenike koncentracionih logora za rad u podzemnim postrojenjima.

[adsenseyu4]

Jedan deo podzemnih postrojenja je poznat javnosti, ali iskopine Sulcera očigledno otkrivaju prilaz jednom tajnom postrojenju u kojem su nacisti radili na bombi za masovno uništenje, za šta postoje svedočenja bivših radnika.

Sulcer je pretražio arhive u Nemačkoj, Rusiji i SAD tražeći dokaze za projekat razvoja nuklearne bombe od strane S S-a.

On je otkrio da je 2. januara 1944. godine 272 zatvorenika iz Mauthauzena preveženo u logor Sankt Georgen kako bi radilo na tajnom sistemu tunela. Novembra iste godine 20.000 do 40.000 radilo je na izgradnji tunela.

Iako su austrijske vlasti istražile čitav kompleks Sulcer je ubeđen da postoji tajni deo u kojem je rađeno na razvoju nuklearnog naoružanja.

(Tanjug)

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]