Naslovnica ŽIVOT Senzacionalni rezultat naučnog istraživanja: Za odbranu od bolesti je najvažnija ishrana a...

Senzacionalni rezultat naučnog istraživanja: Za odbranu od bolesti je najvažnija ishrana a ne genetika

[adsenseyu2]

bvgfednvowe

[adsenseyu3]

Vreme je da se razreši popularni mit koji sugeriše da nastajanje bolesti primarno zavisi od genetike. Nova studija je otkrila da okruženje i ishrana formiraju imuni sistem, pogotovo kako osoba postaje starija.

Imuni sistem osobu konstantno navikava na borbu protiv bolesti, tvrde naučnici. Iako se deo imuniteta prenosi sa roditelja na decu, jako je važno i ono što deca prožive u svom životu. Imunitet postepeno jača tokom života i nije zapečaćen nakon rođenja.

Imunolog sa Stenford univerziteta, Mark Dejvis i njegov tim odlučili su da odrede da li imunitet zavisi od prirode tako što su poredili 78 parova identičnih blizanaca. Takođe je korišćeno i 27 parova dvojajčanih blizanaca, koji nemaju iste gene, kao što je slučaj sa jednojajčanim blizancima.

[adsenseyu1]

Istraživači su uzeli uzorke krvi od svih blizanaca, koji su imali od 8 do 82 godine, i posmatrali više od 200 promenljivih u vezi sa imunim sistemom. U 75% merenja, uočene su razlike između parova blizanaca koje nisu zavisile od nasleđa, već od ishrane, prethodnih infekcija i vakcinacija.

Ostalih 25% merenja su ukazivala na naslednu vezu. Dalje, izvedeno je poređenje najstarijih i najmlađih blizanaca. Mlađi blizanci, čiji imuni sistemi još nisu sasvim razvijeni, posedovali su sličan imunitet, dok su stariji blizanci imali veoma različite imunitete.

Sve to ima smisla, pošto se mnogi blizanci rastaju prilikom odrastanja, posvećujući se pojedinačnim životima. Oni su iz tog razloga izložei različitim stvarima i okruženjima, te otuda i razlika u imunom sistemu.

[adsenseyu4]

Prirodno izlaganje uzročnicima bolesti je dobro za imuni sistem

Kada je istraživački tim primenio vakcine protiv gripa na blizance, nije uočena nikakva naznaka da genetika ima ulogu u tome koliko će se antitela stvoriti. Sve se svodi na pojedinačno izlaganje, ishranu i druge faktore načina života koji utiču na imunitet i na to da li će osoba podleći bolesti.

Čak i kada je jedan od dva blizanaca bio izložen virusu (u svrhe studije korišćen je citomegalovirus), uočene su očigledne negenetske promenljive između zaraženog i nezaraženog, što dalje ukazuje na to da je „ishrana“ mnogo važniji faktor od „prirode“.

Među 16 analiziranih parova identičnih blizanaca, od kojih je jedan imao citomegalovirus, a drugi nije, istraživači su uočili velike razlike u skoro 60% ispitivanih komponenti.

Dakle, izbegavanje uzročnika bolesti može nam doneti više štete nego koristi. Rano izlaganje uzročnicima bolesti može da ojača imuni sistem, otprilike na način na koji funkcionišu vakcine. Ako do tog izlaganja ne dođe, imunitet je oslabljen.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]