Zdrava creva su ključna za vaše blagostanje jer svi zdravstveni ishodi počinju u crevima. Mnoge studije su pokazale da je zdravlje creva ključno za vaše opšte zdravlje.
Ako želite da postignete optimalno zdravlje creva, jedite hranljivu hranu i u svoju redovnu ishranu uključite začine za poboljšanje zdravlja creva kao što su komorač i kurkuma.
Karanfilić
Karanfilić je začin sa snažnim, moćnim antinflamatornim dejstvom, zahvaljujući blagotvornom jedinjenju eugenolu.
Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.
Karanfilić sadrži vlakna, vitamine i minerale. Korišćenje celih ili mlevenih karanfilića za poboljšanje ukusa raznih jela i pića takođe može povećati vaš unos esencijalnih važnih hranljivih materija.
Jedna kašičica (dva grama) mlevenih karanfilića sadrži šest kalorija, jedan gram ugljenih hidrata i jedan gram vlakana. Ista porcija takođe sadrži 55 procenata dnevne vrednosti (DV) mangana i dva procenta DV za vitamin K.
Prema studijama, mangan je esencijalni mineral za održavanje funkcije mozga i izgradnju jakih kostiju.
Karanfilić je takođe odličan izvor antioksidanata. Ova jedinjenja pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, koji je povezan sa razvojem hronične bolesti.
Eugenol u karanfiliću deluje kao prirodni antioksidans. Prema studiji iz epruvete, eugenol je smanjio oksidativna oštećenja izazvana slobodnim radikalima pet puta efikasnije od vitamina E, još jednog snažnog antioksidansa.
Kumin
Kumin može pomoći u proizvodnji enzima za varenje i izlučivanju žuči, što pomaže telu da bolje vari masnu hranu.
Većina recepata koji koriste sočivo takođe dodaju kim kako bi se poboljšala njihova svarljivost.
Kumin je bogat vitaminima i mineralima kao što su :
Gvožđe
Magnezijum
Mangan
Fosfor
Vitamin C
Vitamin E
Vitamin B6
Neke studije sugerišu da kim može pomoći u stimulaciji proizvodnje enzima pankreasa i pomoći varenju.
Istraživanje je takođe procenilo sadržaj antioksidansa u kimu i rezultati su pokazali da je bio efikasniji od drugih uobičajenih antioksidanata, kao što je vitamin C. Podaci takođe sugerišu da se kumin potencijalno može koristiti za zaštitu od raka.
Komorač
Seme komorača može pomoći u poboljšanju varenja podržavajući proizvodnju probavnih enzima. Takođe se veruje da komorač može pomoći u hlađenju digestivnog trakta.
Komorač stimuliše proizvodnju želudačnog soka. Takođe ima karminativna svojstva, što znači da može pomoći u ublažavanju nadimanja ili gasova.
Pored toga, komorač se koristi kao pomoć za varenje posle večere. Takođe ima antispazmodična svojstva.
Ako tražite začin pun dijetalnih vlakana, koristite semenke komorača. Takođe sadrži metabolički inertna, nerastvorljiva vlakna koja povećavaju većinu hrane koju jedete dok prolazi kroz probavni sistem. Nerastvorljiva vlakna pomažu u ublažavanju zatvora i štite debelo crevo.
Komorač takođe sadrži razne antioksidante poput kvercetina, koji može pomoći u zaštiti od starenja i bolesti kao što je rak.
Ako patite od problema sa crevima, namočite semenke komorača u toplu vodu i popijte ih kao umirujući biljni čaj koji će vam pomoći da podržite zdravlje creva.
Kurkuma
Kurkuma je popularan začin jer ima impresivna antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u održavanju zdravih inflamatornih puteva u crevima. Začin takođe može pomoći u održavanju sluznice creva.
Kada koristite kurkumu, dodajte malo crnog bibera kako biste povećali bioraspoloživost kurkumina u kurkumi.
Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte
Webtribune.rs