Naslovnica ŽIVOT Produžite život za 7 godina sa ovih 7 namirnica i ovom ishranom

Produžite život za 7 godina sa ovih 7 namirnica i ovom ishranom

hrewes

[adsenseyu3]

Poenta dijete jeste da u organizam unosite što više ovih 7 namirnica, a autori plana ishrane tvrde da na taj način možete produžiti život u proseku za 6,4 godine.

Dijeta za dugovečnost je postala pravi hit u svetu, a bazira se na sedam čudotvornih namirnica koje poboljšavaju zdravlje i produžavaju život.

Osmislio ju je lekar Ralf Felder, stručnjak za kardiovaskularni nutricionizam i zajedno sa Kerol Koleman napisao knjigu The Bonus Years Diet koja je postala apsolutni hit. Oni tvrde da ovakav režim ishrane produžava život u proseku za 6,4 godine.

Osnove dijete za dugovečnost

Poenta ove dijete jeste da povećate unos tih sedam čudotvornih namirnica koje će vam pomoći da smanjite rizik od nastanka srčanih obolenja, povišenog krvnog pritiska, povišenog holesterola i upalnih procesa u organizmu. Ove namirnice su posebno birane da održe krvne sudove zdravima i da dobro funkcionišu.

[adsenseyu1]

U knjizi se navodi da ukoliko budete konzumirali ove namirnice u preporučenim količinama smanjujete rizik od kardiovaskularnih bolesti za neverovatnih 75 odsto.

Sedam čudotvornih namirnica su:

1. Crno vino – Jedna čaša crnog vina smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 32 odsto.

2. Čokolada – 56 grama kvalitetne crne čokolade smanjuje povišen krvni pitisak i obezbeđuje potrebneantioksidante.

3. Orašasti plodovi – 56 grama orašastih plodova smanjuje nivo holesterola i rizik za kardiovaskularne bolesti za 10 odsto.

4. Beli luk – samo jedan čen belog luka dnevno smanjuje holesterol i preventivno deluje na nastanak začepljenja krvnih sudova.

5. Riba – Tri porcije ribe nedeljno poboljšava rad srca i smanjuje rizik od srčanih oboljenja za 14 odsto.

[adsenseyu4]

6. i 7. Voće i povrće – Preporučena količina voća i povrća je četiri šolje od po 250 mililitara u toku dana ako želite smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja za 21 odsto i sniziti holesterol u krvi.

Da bi ova dijeta bila delotvorna iz ishrane je potrebno izbaciti sva ulja.

Preporučeni plan ishrane

Namirnice koje se preporučuju kad je u pitanju ova dijeta su crno vino, tamna čokolada, orašasti plodovi, losos, sabljarka, pileće belo meso, svinjski file, beli luk, voće, povrće, celovite žitarice, mahunarke, pileći bujon, prelivi za salatu sa manje masnoće. Donosimo vam i predlog za jednodnevni meni:

Doručak – zobena kaša sa bademima i brusnicama.

[adsenseyu1]

Užina posle doručka – sveža breskva.

Ručak – salata od leblebije.

Popodnevna užina – sveži celer sa kikiriki puterom.

Večera – odrezak od lososa sa brokolijem kuvanim na pari i čaša crnog vina.

Desert – poširane breskve u crnom vinu sa sosom od čokolade.

Fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost je važan deo ove dijete za dugovečnost, a veruje se da umerena fitzička aktivnost može produžiti život za 1,5 godinu dok aktivnosti jačeg intenziteta život produžavaju za 3,7 godina. Ipak, autor ove knjige navodi da ukoliko se pridržavate ove dijete intenzivna fizička aktivnost vam neće biti potrebna, a preporuka je da radite kardio vežbe, 30 minuta, pet puta nedeljno.

Prednosti i mane

Razlozi zbog kojih bi trebalo da se odlučite na ovu dijetu jesu što pospešuje zdravlje, produžava život i ne zahteva brojanje kalorija. S druge strane oni koji žele izgubiti dosta kilograma neće biti preterano zadovoljni ovom dijetom. Isto tako možda će vam biti previše komplikovano da svakog dana u vašu ishranu ukomponujete ovih sedam namirnica, ali svakako se isplati probati.

(Stil)

[adsenseyu5][adsenseyu5]