Starenjem brojne telesne funkcije usporavaju, što dalje dovodi do problema kao što su gubitak vida, taloženje masnoće u telu i zapušavanje debelog creva. Da biste sva ova stanja izbegli, ili bar usporili, stručnjaci vam preporučuju prirodan lek koji će vas preporoditi.
U pitanju je cvekla. Ona je crvenkasto povrće koje nije preterano omiljeno zbog svog neobičnog ukusa. Ona je, pak, bogata esencijalnim hranljivim materijama i nudi brojna lekovita svojstva.
Ona može ukoniti mast iz jetre i može da spreči gubitak, odnosno oporavak vida. A tu je i problem sa debelim crevom, koji se uz pomoć ove namirnice veoma lako rešava, navode stručnjaci sa Univerziteta u Arizoni.
Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.
Ljudi je mahom koriste da bi izlečili anemiju i ojačali kardiovaskularni sistem jer je bogata gvožđem i pospešuje cirkulaciju.
Naime, cvekla sadrži dva retka sastojka po imenu betain i triptofan, koji smanjuju stres i umiruju nerve, a takođe poseduju i antiupalna i antioksidantska svojstva koja je čine idealnim oružjem protiv karcinoma.
Ovo povrće se uglavnom jede sirovo u vidu salate.
Evo kako možete pripremiti super-zdravu salatu od cvekle koja će poboljšati vaše cjelokupno zdravlje:
Sastojci:
– 2-3 cvekle
– 2 luka
– maslinovo ulje
– sirće
– prstohvat soli
Priprema:
Oljuštite cvekle i kuvajte ih dok ne omekšaju a zatim ih iseckajte na komadiće i stavite u posudu.
Napominjemo da cvekla ne mora biti potpuno raskuvana i meka. Može se kuvati i samo desetak minuta.
Naravno, cvekla je tada tvrda, ali je vi takvu možete i sitno narendati.
Proces ponovite sa lukom i dodajte ga u posudu i zatim dodajte malo ulja, soli i sirćeta, te poslužite ukusnu salatu. Svakodnevno konzumiranje će očistiti vaše debelo crevo, jetru i pospešiće vam vid.
Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte
(Novi.ba)
[adsenseyu1]