Naslovnica IZA OGLEDALA ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE: Pravi Prvi svetski rat desio se pre 13.000 godina

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE: Pravi Prvi svetski rat desio se pre 13.000 godina

[adsenseyu2]

sahara

[adsenseyu3]

Istraživači su oktrili dokaze se prvi svetski rat dogodio pre nekoliko desetina hiljada godina u Džebel Sahabi.

U vreme kada obeležavamo stogodišnjicu od Prvog svetskog rata, istraživači su pronašli tragove najstarijeg vojnog sukoba u istoriji čovečanstva. Sada znamo zasigurno da nam rat i uništenje nikad nisu bili strani. Tim francuskih istraživača je pronašao ljudske ostatke na obali reke Nil, a otkriveni dokazi ukazuju na to da se prvi „globalni“ sukob u ljudskoj istoriji odigrao upravo tamo pre 13.000 godina.

„Skeleti su veoma važni, ne samo zbog toga što predstavljaju dokaz o konfliktu, već i zato što je groblje u Džebel Sahabi najstarije dosad otkriveno u dolini Nila“, rekao je dr Danijel Antoan, kustos odeljenja Britanskog muzeja za Drevni Egipat i Sudan.

[adsenseyu1]

Paralelno istraživanje britanskih i američkih antropologa je pokazalo da je uzrok ovog globalnog konflikta bila rasna razlika (što smo jedva prevazišli i 13.000 godina kasnije). Do ovog zaključka se došlo pošto  ostaci pripadaju supsaharskom stanovništvu, precima današnjih crnaca, a njihovi neprijatelji su lako mogli biti levantinski narodi koji su živeli na teritoriji mediterana.

Prema arheološkim studijama, ove dve grupe su se  značajno razlikovale po kulturi i jeziku, te se veruje da je to bio okidač koji je pokrenuo žestoko takmičenje za prirodne resurse.

Istraživači veruju da se okršaj dogodio za vreme globalnih klimatskih promena, kada su narodi bili primorani da se bore za hranu i ostale resurse.

„Okršaj je bio užasan, niko nije pošteđen, ni žene ni deca, a više od polovine njih je umrlo nasilnom smrću“, rekao je američki egiptolog, Rene Fridman.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]