Iako mislimo da je pranje voća i povrća pod mlazom vode sasvim dovoljno da uklonimo svu prljavštinu, a zajedno sa njom i štetne hemikalije koje su ostale na površini, ovo nije tačno.
Osim toga, otkriveno je da pesticidi na voću i povrću prodiru dublje nego što se mislilo. Postoji li način da zdravo jedemo ove namirnice i izbegnemo hemikalije? Naučnici imaju predlog.
Pranje voća i povrća pre jela ipak nije najefikasniji metoda čišćenja pre jela. Otkriveno je da, iako ovo uklanja prljavštinu i zemlju, ne može da ispere ostatke pesticida na hrani, posebno jer oni prodiru mnogo dublje nego što mislimo.
U ranijim istraživanjima „Konzumer riportsa“ je dokazano i da oko 20 odsto tih namirnica sadrži nivoe pesticida koji predstavljaju „značajne rizike“ po zdravlje.
Ovo je novi dokaz da pranje voća pre jela ne uklanja različite toksične hemikalije koje se obično koriste u poljoprivredi, što mnogima prouzrokuje veliku zabrinutost. U najnovijoj studiji koja je objavljena u časopisu Američkog hemijskog društva „Nano Letters“ se navodi da je otkriveno da se kontaminacija pesticidima smanjila kada je kora jabuke korišćene u eksperimentu uklonjena, zajedno sa slojem pulpe.
„Ova studija, koja se nalazi u ekspanzivnom domenu bezbednosti hrane, nastoji da potrošačima pruži zdravstvene smernice“, rekao je autor rada Dongdong Je, profesor sa Kineske škole za materijale i hemiju na Poljoprivrednom univerzitetu Anhui.
„Umesto da podstiče nepotrebno strahovanje, istraživanje je pokazalo da ljuštenje kore može efikasno eliminisati skoro sve ostatke pesticida, za razliku od često preporučenog pranja“, prenosi „Gardijan“.
Zdravstveni rizici koje predstavljaju pesticidi dokumentovani su u nekoliko studija, ali većina njih se bavi profesionalnom izloženošću, a ne ishranom. Američko ministarstvo za poljoprivredu (USDA) i Uprava za hranu i lekove tvrde da ostaci pesticida u hrani generalno ne predstavljaju opasnost za zdravlje ako su količine u zakonskim granicama.
U najnovijem izveštaju USDA o podacima o pesticidima stoji da je 99 odsto testirane hrane imalo ostatke koji su u okviru zakonskih granica i stoga ne „predstavljaju rizik po zdravlje potrošača“ i da su „bezbedni“.
Ovo se razlikuje od nalaza „Konzumer riportsa“, koji smatra da su granice na koje se oslanja vlada previsoke.
Više od 72 odsto na više od 10.000 uzoraka hrane imalo je ostatke pesticida koji se mogu otkriti, izveštava USDA.
Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se