Naslovnica ŽIVOT Porodica iz Sivca tvrdi: Sin nam izgubio govor zbog vakcine MMR

Porodica iz Sivca tvrdi: Sin nam izgubio govor zbog vakcine MMR

dsgerhgfb

[adsenseyu2]

Roditelji Jelena i Ljubinko Mijatov iz Sivca ne dopuštaju da njihovo dvoje dece prima bilo kakvu vakcinu, uprkos naređenju sanitarne inspekcije.

Kao razlog navode štetne posledice vakcinacije njihovog mlađeg, sada sedmogodišnjeg deteta, koje je obolelo od disfazije, nedovoljno razvijenog govora za njegov uzrast.

Iako niko od lekara ne navodi šta je uzrok, roditelji su ubeđeni da je poremećaj nastupio nakon što je njihov sin Miloš, koji je tada imao godinu i po, dobio MMR vakcinu protiv malih boginja, rubeola i zaušaka.

– On je pre toga normalno pričao, recitovao pesmice, imitirao životinje i dedu kako kašlje, a posle vakcinisanja je izgubio govor i kontakt sa svetom. Zaboravio je sve što je znao. Nije nas više gledao u oči, a meni je tek pre dve-tri godine ponovo rekao mama. Vodili smo ga kod lekara, koji su tvrdili da je lenj i da će progovoriti. Majčinski instinkt mi je govorio da nešto ipak ne valja, pa smo ga pre njegovog drugog rođendana odveli na kliniku u Beograd, koja se bavi razvojnim smetnjama kod dece, gde su nam, pre nego što su ispisali dijagnozu, kazali da njegov poremećaj nije urođen, nego stečen. Onda smo počeli da vraćamo film i da se pitamo gde se to prekinulo. On se nije ničega uplašio, a kao porodica imamo normalan život i odnose pune ljubavi – priča Jelena.

Ključno saznanje, koje je potkrepilo sumnju roditelja da je uzrok promene njihovog deteta vakcina, bilo je da ona, kao konzervans, sadrži živu.

[adsenseyu4]

– Taj otrovni metal iz vakcine može da se zadrži u mozgu, gde je i centar govora. Vakcina je u tom smislu kao ruski rulet, koji naše dete očigledno nije izbeglo. Istražujući dalje, saznali smo da MMR vakcina može biti uzrok autizma, čiji su simptomi slični kao kod disfazije. Naše dete se čisti od otrova kod doktorke koja se bavi lečenjem homeopatijom. Iako je napunio sedam godina, nije krenuo u školu, jer nije dovoljno socijalizovan i nema potreban fond reči – kaže majka Jelena.

Ona i suprug su takođe odbili da njihova ćerka Marija prošle školske godine, kao učenica šestog razreda, bude vakcinisana protiv hepatitisa B. Pored negativnog iskustva sa cepljenjem mlađeg deteta, kao argument su istakli i da kao pravoslavni hrišćani ne prihvataju vakcinu zato što se u njoj nalaze organska jedinjenja dobijena iz ljudskog fetusa.

– Pozvali smo se na Zakon o pravima pacijenata da možemo slobodno da odlučujemo o svemu što se tiče detetovog života i zdravlja, kao i na Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji nam omogućava izbor medicinskih procedura. Sanitarna inspekcija pokrajinskog sekretarijata odbila je našu žalbu, uz pretnju da ćemo biti kažnjeni sa 20.000 do 50.000 dinara. To nećemo platiti, po cenu da odemo u zatvor. Kakva je to briga države o zdravlju, ako platiš kaznu i miran si. Zar toliko košta dečji život – ogorčena je majka Jelena.

DR Žarko Ševin, direktor Doma zdravlja u Kuli, koji obuhvata i ambulantu u Sivcu, ističe da je vakcinacija dece obavezna prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

– Za protivnike vakcine ona bi bila prihvatljiva samo kad bi bila potpuno bez rizika, koji se, međutim ne može isključiti kod primene bilo kog leka. Smatram da je otpor prema vakcinaciji uslovljen dezinformacijama u medijima i aferama prethodnih godina u vezi sa svinjskim gripom – kaže dr Ševin.

(Novosti.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]