[adsenseyu3]
Mnogi ne znaju da nisu svi proizvodi namenjeni termičkoj obradi, jer tokom kuvanja i pečenja izgube korisna svojstva.
Svako od nas od detinjstva zna koliko je povrće korisno u ishrani. Međutim, mali broj ljudi zna da termičkom obradom, ono gubi sve vitamine i minerale koji su neophodni za naše telo.
Hajde da vidimo koje povrće je u pitanju.
Beli luk
Beli luk, koji je prisutan u mnogim receptima, termičkom obradom gubi najkorisnija svojstva. Dakle, u sirovom belu luku može se naći: vitamin C, P i grupa B vitamina.
Pokušajte da jedete sirovi beli luk. Ako ste ipak odlučili da ga pržite ili dodate supi ili čorbi, zapamtite da beli luk dodajete na kraju, kada je jelo spremno.
[adsenseyu1]
Paradajz
Paradajz je bogat magnezijumom i cinkom. Ukoliko pečete ili kuvate paradajz koncentracija korisnih materija će se smanjiti za 90%.
Špargla
Iako špargla još uvek nije veoma popularna u našoj kuhinji, ona je skladište hranljivih sastojaka. Špargle sadrže vitamine A, B, C, E, K i folnu kiselinu, koja je veoma važna za zdravlje žena. Kada se prži, gubi tačno polovinu korisnih svojstava.
Brokoli
Brokoli je obavezni deo svake zdrave ishrane i može da se pohvali vitaminima A, C i kalcijumom. Ako se kuva ili peče u rerni, korisna svojstva će se smanjiti za 40%.
Paprika
Paprika je lider među povrćem i sadrži vitamin C, koji je telu potreban za mnoge funkcije. Posle zagrevanja, njegova količina se smanjuje za 40%.
(zenskimagazin.rs)
[adsenseyu5][adsenseyu5]