Naslovnica ŽIVOT Ovih 5 namirnica treba jesti samo sirove

Ovih 5 namirnica treba jesti samo sirove

povrce

[adsenseyu3]

Mnogi ne znaju da nisu svi proizvodi namenjeni termičkoj obradi, jer tokom kuvanja i pečenja izgube korisna svojstva.

Svako od nas od detinjstva zna koliko je povrće korisno u ishrani. Međutim, mali broj ljudi zna da termičkom obradom, ono gubi sve vitamine i minerale koji su neophodni za naše telo.

Hajde da vidimo koje povrće je u pitanju.

Beli luk

Beli luk, koji je prisutan u mnogim receptima, termičkom obradom gubi najkorisnija svojstva. Dakle, u sirovom belu luku može se naći: vitamin C, P i grupa B vitamina.

Pokušajte da jedete sirovi beli luk. Ako ste ipak odlučili da ga pržite ili dodate supi ili čorbi, zapamtite da beli luk dodajete na kraju, kada je jelo spremno.

[adsenseyu1]

Paradajz

Paradajz je bogat magnezijumom i cinkom. Ukoliko pečete ili kuvate paradajz koncentracija korisnih materija će se smanjiti za 90%.

Špargla

Iako špargla još uvek nije veoma popularna u našoj kuhinji, ona je skladište hranljivih sastojaka. Špargle sadrže vitamine A, B, C, E, K i folnu kiselinu, koja je veoma važna za zdravlje žena. Kada se prži, gubi tačno polovinu korisnih svojstava.

Brokoli

Brokoli je obavezni deo svake zdrave ishrane i može da se pohvali vitaminima A, C i kalcijumom. Ako se kuva ili peče u rerni, korisna svojstva će se smanjiti za 40%.

Paprika

Paprika je lider među povrćem i sadrži vitamin C, koji je telu potreban za mnoge funkcije. Posle zagrevanja, njegova količina se smanjuje za 40%.

(zenskimagazin.rs)

[adsenseyu5][adsenseyu5]