Naslovnica ŽIVOT Opasnost koja nam preti u našim domovima, a nismo svesni posledica

Opasnost koja nam preti u našim domovima, a nismo svesni posledica

[adsenseyu2]

vbkshewfh

[adsenseyu3]

Žene koje su imale visok nivo hemikalija di-n-butil ftalata i di-izobutil ftalata u telima tokom trudnoće rodile su decu sa značajno smanjenim koeficijentom inteligencije, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u stručnoj publikaciji PLoS One.

Istraživanje je pokazalo da su deca koja su do sedme godine bila izložena većoj količini tih hemikalija imala čak za šest bodova niži IK od dece koja su bila izložena manjim količinama ftalata. Ftalati čine plastiku fleksibilnijom i težom za razlamanje, a omogućavaju i prenošenje mirisnih čestica.

Te materije se mogu naći u celoj paleti proizvoda koje ljudi svakodnevno koriste, poput posudica za čuvanje hrane ili za zagrevanje hrane u mikrotalasnim rernama.

Ftalati su prisutni i u osveživačima vazduha, šamponima, kozmetici i mnogim drugim predmetima kojih su naši domovi puni. U SAD-u je njihova upotreba zabranjena u dečjim proizvodima i igračkama, au EU je zabranjena i u kozmetičkim proizvodima.

[adsenseyu1]

Ništa nije učinjeno da se spreči izloženost trudnica ftalatima s obzirom na to da su oni i dalje prisutni u sredstvima za čišćenje, posudama u kojima kupujemo hranu i držimo je u frižideru, u parfemima, mirisima, osveživačima vazduha.

Autori istzraživanja savetuju da bi trudnice same trebale preduzeti neke preventivne mere kako bi svoju izloženost ftalatima svele na minimum.

To znači da bi trebalo da se koriste deterdženti i losioni bez mirisa, podgrevati hranu u mikrotalasnoj pećnici u staklenim posudama umesto u plastičnim, koristiti sredstva za čišćenje bez mirisa, izbegavati boravak u prostorima u kojima se nalaze osveživači vazduha te ne koristiti bilo kakve plastične predmete s oznakom 3, 6 i 7 jer se u njima koriste ftalati.

(Jutarnji)

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]