Svakodnevna konzumacija lubenica mogla bi predstavljati određeni rizik za jetru i želudac, upozorava nutricionista Anton Poljakov.
Prema njegovim rečima, iako se lubenica često smatra osvežavajućim i zdravim letnjim voćem, u određenim slučajevima može izazvati zdravstvene tegobe.
„Ako lubenica sadrži toksične komponente poput nitrata, može doći do poremećaja u funkcionisanju gastrointestinalnog trakta“, ističe Poljakov. On posebno skreće pažnju na osobe koje imaju intoleranciju na fruktozu: „U tom slučaju može doći do opterećenja jetre, a u pojedinim slučajevima i do kratkotrajne insulinske rezistencije.“
Poljakov napominje da jednokratna konzumacija obično ne izaziva veće probleme, ali ako se lubenica konzumira svakodnevno, telo može biti preopterećeno fruktozom, što se najviše odražava na jetru. Uz to, upozorava i na moguće prisustvo štetnih materija u lubenicama koje su uzgajane u sredinama koje nisu ekološki čiste.
Na ovu temu oglasio se i Aleksandar Vinogradov, direktor organizacije za zaštitu potrošačkih prava Pотребнадзор iz Sankt Peterburga. On je savetovao građanima dodatni oprez prilikom kupovine sezonskog povrća, voća i naročito dinja i lubenica.
„Kupovina već isečenih lubenica i dinja može predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje“, upozorio je Vinogradov, ističući značaj bezbednog rukovanja i provere porekla ovih proizvoda, naročito tokom letnje sezone.
WT