Naslovnica IZA OGLEDALA Naučnici zapanjeni, pronašli DNK nepoznate ljudske vrste četiri puta starije, od...

Naučnici zapanjeni, pronašli DNK nepoznate ljudske vrste četiri puta starije, od svih poznatih

denisovani

[adsenseyu3]

U radu u žurnalu Nature, naučnici su 4. decembra objavili da su došli do drevne ljudske DNK iz fosila starog oko 400.000 godina.

Zašto je to zapanjujuće? Prvenstveno zato što je prethodna DNK pronađena pre najviše 100.000 godina, ali i zato što DNK koju su pronašli ne pripada preteči Neandertalaca kao što se prvobitno mislilo.

Fosil, butna kost pronađena u Španiji, ima veoma sličnu DNK kao misteriozna podvrsta Homo sapijensa poznata kao Denisovanci.

Najstariji ostaci Denisovanaca do sada otkriveni bili su oni iz pećine u Sibiru i navodi se da su stari 41.000 godina. Njihova DNK je pronađena u deliću kosti prsta mlade devojke.

Zapanjujuće otkriće zbunilo naučnike

Fosil je iskopan devedesetih godina iz duboke pećine u dobro proučenom nalazištu u severnoj Španiji po imenu Sima de los Huesos (Jama kostiju).

[adsenseyu1]

Tim naučnika sa Instituta Maks Plank za evolucionarnu antropologiju u Lajpcigu, Nemačka, procenio je starost butne kosti na oko 400.000 godina i zaključio da je DNK približnija Denisovancima nego Neandertalcima.

Svante Pebo, molekularni genetičar i vodeći stručnjak tima je rekao da ovo samo donosi nova pitanja umesto da daje odgovore.

„To je nešto što niko od nas nije očekivao“, rekao je Kris Stringer, paleoantropolog iz Muzeja istorije prirode u Londonu.

Na osnovu njihove anatomije, dr Arsuaga je naveo da fosili pripadaju precima Neandertalaca koji su živeli u zapadnoj Aziji i Evropi pre oko 30.000-200.000 godina.

Kada su dr Majer i njegove kolege izbušili butnu kost, oni su pronašli drevnu ljudsku DNK, baš kao što su se i nadali.

„Očekivali smo da to bude DNK prvih Neandertalaca“, rekao je dr Majer.

[adsenseyu4]

Međutim, DNK se nije poklapala sa DNK Neandertalaca. Dr Majer ju je onda uporedio sa DNK Denisovanaca, drevne ljudske loze čiju su DNK on i njegove kolege otkrili u Sibiru 2010. godine. On je bio šokiran kada je otkrio da ove dve DNK liče.

„Niko nije mogao da poveruje u rezultat pa smo prikupljali sve više podataka kako bismo postali sigurni“, rekao je dr Majer.

spanija kost denisovana

Dodatna istraživanja su potvrdila da DNK pripada Denisovancima.

Novo otkriće nije baš u skladu sa dosadašnjim shvatanjem ljudske ecolucije zasnovanim na fosilima i drevnim DNK. Verovalo se da su Denisovanci obitavali samo u istočnoj Aziji i nisu baš izgledali kao Neandertalci.

„Sada moramo da prepravljamo čitavu priču“, rekao je dr Arsuaga.

[adsenseyu1]

Nepoklapanje između anatomskih i genetičkih dokaza je upravo ono što je iznenadilo naučnike, koji sada prepravljaju istoriju ljudske revolucije. Moguće je da postoje brojne izumrle ljudske vrste koje naučnici nisu još uvek otkrili.

Dr Bet Šapiro, stručnjak za drevnu DNK sa Univerziteta u Kaliforniji, Santa Kruz, teži jednoj još radikalnijoj mogućnosti: da ljudi iz Jame kostiju pripadaju sasvim drugačijoj vrsti ljudi.

„Što više doznajemo iz DNK ekstrahovane iz fosila, priča postaje sve komplikovanija“, rekao je dr Šapiro.

Dr Majer se nada da će on i njegove kolege uspeti da dođu do još neke DNK iz butne kosti, ali i ostalih fosila sa nalazišta, koje će biti od koristi za rešavanje zagonetke na koju su naišli.

Zašto se naša drevna istorija stalno menja?

Problem sa drevnom istorijom je što naučnici uspevaju da dođu samo do delića informacija u dugim vremenskim razmacima, dok tehnologija napreduje jednakom brzinom.

[adsenseyu4]

Najveći problem je zapravo što se od svih novih otkrića zahteva da se uklope u postojeći šablon koji se zasniva na Darvinovoj teoriji evolucije. Svaki put kada se novo otkriće ne uklopi u ovaj šablon, naučnici moraju da „prepravljaju čitavu priču“, kako navodi dr Arsuaga.

Čarls Darvin je bio član slobodnih masona, baš kao i njegov deda, Erasmus Darvin. Čarls je promovisao teoriju evolucije svog dede, koja je objavljena dugo pre nego što je on rođen, 1794. godine. Slobodni masoni najvišeg ranga su oduvek bili zaduženi za suzbijanje pravog znanja i menjanje mišljenja o istoriji. Istina bi urušila njihovu pažljivo učvršćenu moć.

Dakle, naša drevna istorija je priča koja se polako razotkriva, a svaki put kada se napravi veće otkriće, priča se menja jer se ne uklapa u prethodnu.

Nažalost, šablon ne uključuje mogućnost umešanosti vanzemaljaca u našu evoluciju.

Ne samo da postoji dovoljno dokaza o mogućnosti spoljne intervencije, već postoje i dokazi da su napredni ljudi/humanoidi bili prisutni na Zemlji pre nekoliko miliona godina.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]